Homepagina > Gear > Microfoons > Ambisonic

Ambisonic

Laatste toevoeging : 25 juni 2016.

Ambisonic is in ontwikkeling; Het is een nazaat van quadro, het systeem dat in de jaren ’80 probeerde stereo te overstijgen en faalde.

De vader van ambisonics is Michael Gerzon, die de tetrahedrale microfoon opstelling beschreef en patenteerde in de 80’er jaren.

Ambisonic signaal wordt met vier microfoons opgenomen, die in een tetrahedrale configuratie opgesteld worden.

De output is A-formaat, dat in de bij de microfoons horende hardware bewerkt wordt tot B-formaat:

B formaat is:

- W = mono
- X = voor/achter informatie (FR)
- Y = links/rechts informatie (LR)
- Z = onder/boven informatie (UD)

Je kan echter ook A-formaat opnemen en met behulp van een plugin in je DAW omzetten naar B-formaat. Vanuit B-formaat kunnen andere formaten, zoals 5.1 surround voor Dolby AC codering gemaakt worden.

Artikelen in deze rubriek

 • Dysonics Rondo 360

  25 juni 2016, door wim

  De Rondo 360 is een ambisonic mic met een eigen, aanvullend formaat: MTB. Dat staat voor "Motion-Tracked Binaural". En MTB is gepatenteerd. Het zou het resultaat zijn van meer dan 15 jaar research. Volgens de makers is MTB het enige formaat dat toelaat ruimtelijk geluid uit te zenden. Ik neem dan even aan dat men "uitzenden" via het internet bedoelt en geen FM-radio. De microfoon zelf is nog niet beschikbaar, maar werd ontwikkeld in samenwerking met Telefunken. De pers aankondiging van (...)

 • Brahma

  3 juni 2016, door wim

  De Brahma standalone is met een prijs van zo’n 900 US$ de goedkoopste op de markt van ambisonic micro’s.
  Hij bevat vier electret capsules en een decoder in software. Technische gegevens zijn niet bekend. Hardware
  De kit bestaat uit de Brahma mic zelf, een 3 meter STP categorie 6 kabel naar de Brahma Phantom Box voeding, de XLR breakout en een windbescherming. De mics kunnen gevoed worden met een 9V blokje in de phantom box, of via phantom power van mixer of recorder. Software
  Daarnaast is (...)

 • Zyllia Audio Immersion

  31 mei 2016, door wim

  De Zyllia Audio Immersion is een ongewone ambisonic microfoon met 32 capsules in een bolvormige behuizing en ingebouwde AD en processing.
  Voorlopig is deze microfoon nog niet te koop en een prijs is ook nog niet vastgelegd. Hij zou uitkomen in "early 2016".
  De output is 96 kHz, 16 bit, 32 kanalen die met behulp van een DSP kunnen omgerekend worden in stereo, vier kanaals B-formaat of eender welk ander gewenst formaat. Ook het "naakte" 32 sporen signaal kan opgenomen (...)

 • Trinnov Tetrahedral mic

  21 maart 2016, door wim

  Trinnov is een beetje vreemd bedrijf. Ze bouwen monsters van AV receivers. Op z’n Amerikaans. Zo maakten ze ooit de Sherwood R-972 receiver. En die kwam met de "Trinnov Tetrahedral mic" om de ruimte op te meten en vervolgens een automatische toon balans in te stellen.
  Trinnov zou in ontwikkeling geweest zijn van 2000 en in 2006 maakte het z’n debuut in de mixing facility van 20th Century Fox.
  De "Sherwood Newcastle R-972 A/V Receiver", kostte zo’n 1.800 US$ in 2010.
  Je komt deze mic soms (...)

 • Surround microfoons

  7 november 2011, door wim

  Surround microfoons zijn een heel apart gegeven. Ze zijn niet alleen heel nieuw, ze zijn ook vaak voorzien van bijbehorende hardware in de vorm van digitale processors.
  Daarnaast zijn ze ook vrij duur. De minste setup kost al gauw zo’n 750 euro, zonder processor. Nu is die processor ook niet altijd nodig, want het kan vaak ook met een plugin in je DAW. En er is zelfs een complete recorder met een surround setup voor ongeveer 200 euro de Zoom H2n, mits enige DIY.
  Surround microfoons De Line (...)

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0