Homepagina > Gear > Microfoons > Ribbon

Ribbon

Laatste toevoeging : 5 februari 2013.

Bandmicrofoons zijn de laatste jaren pas echt populair geworden. Vroeger was een bandmicrofoon erg duur en erg kwetsbaar. Dat maakte ze in de praktijk onbereikbaar voor de meeste studio’s. En voor live werk waren ze te fragiel. Het minste zuchtje wind kan een bandje immers ruïneren.

Qua constructie zijn het nochtans eenvoudige mics. Twee sterke magneten, een transformator en een bandje. Maar die transformator is relatief duur en het bandje is moeilijk te hanteren.

Er zijn nu ook al bandmics die een goedkopere transformator koppelen aan een voor-voorversterker met bv. FET transistoren, net als de condensator mics.

Eén van de dingen die bandmics voor velen exotisch maken, is het feit dat ze zouden doorbranden door phantom spanning. De meeste bandmics hebben daar nochtans geen probleem mee, tenzij er een fout in de bekabeling zit. En dan is het bandje in een oogwenk doorgebrand.

Bandmics hebben een lage output en vereisen dus een zeer goede mic voorversterker, met minstens ruisarme 60 dB versterking. Dat is iets wat wel eens vergeten wordt. Aan de gemiddelde low end audio interface, die vaak maar 55 dB versterking heeft, presteren ze dus niet goed, zeker niet met stille bronnen.

Artikelen in deze rubriek

 • T bone RM700

  5 februari 2013, door Hybryds

  Studio test van de t.bone RM 700 Ribbon microphone
  In de wereld van de microfoons heb je de hele dure en de betaalbare. Ze hebben allemaal een papiertje met hun technische gegevens, de een al indrukwekkender dan de ander. Maar we mogen niet vergeten dat microfoons met rand apparatuur gebruikt moeten worden, die het karakter van de microfoon beïnvloeden. Technische gegevens zeggen dus niet alles.
  T bone is een merk van de Duitse multi music shop: Thomann. Tegen lage prijzen brengen ze (...)

 • Shure KSM313 (Naked Eye Roswellite) en KSM353 (el Diablo)

  5 maart 2011, door wim

  Crowley And Tripp waren de producenten van de Naked Eye, de Naked Eye Roswellite en de speciaal voor Mercenary Audio gemaakte "el Diablo".
  Wat ze uniek maakt, is het nanotech bandmateriaal "Roswellite". In tegenstelling tot gewone bandjes, heeft Roswellite geheugen effect, wat betekent dat het niet makkelijk zal doorzakken of slap worden. Bovendien is het veel sterker. Hoe sterk, kan je zien in onderstaand filmpje:
  Het Amerikaanse Shure heeft in 2009 Crowley and Tripp Ribbon Microphones (...)

 • Cascade Microphones Fat Head

  2 maart 2011, door wim

  De Cascade Fat Head is een geliefde bandmicrofoon met een middellang bandje (40 mm, 2,5 micron alu). Hij heeft een behoorlijke piek in de curve bij 400 Hz, wat ’m een uitgesproken warm karakter geeft. Ook van 4 to 5 KHz is er wat lift, wat de presence ten goede komt.
  Deze mic komt zonder verzwakker of filter. Het is dan ook een studio mic, ondanks z’n vermogen heel hoge geluidsdruk aan te kunnen.
  De Fathead komt van de Chinese fabrikanten Alctron en ShuaiYin. Er zijn echter wezenlijke (...)

 • Shinybox 46

  22 februari 2011, door wim

  Shinybox is een relatief onbekende fabrikant die enkele interessante bandmicrofoons maakt, zoals de Shinybox 46. Met een prijs van 425 tot 550 euro is het betaalbare middenklasse met uitstekende prestaties. Ongewoon voor een bandmicrofoon is dat zowel laag als hoog oplopend zijn in de frequentie karakteristiek. Ook het nabijheids effect is zeer duidelijk aanwezig.
  Het is als instap in de bandmicrofoon sector een duidelijke aanrader voor vocalen, voor gitaar, maar ook voor heel veel andere (...)

 • THE T.BONE RB100

  19 november 2010, door wim

  De T.Bone RB100 is een bandmicrofoon van het huismerk van Thomann, Europa’s grootste pro audio winkel en is met zijn prijs van 77 euro een echte aanrader voor de beginner. Hij werd in 2007 geïntroduceerd.
  De T.Bone RB100 wordt geleverd met een anti-schok koppeling.
  Hij is wat minder geschikt voor live gebruik, want de phantom power moet echt wel afstaan. Daarom gaat hij bij live gebruik waarschijnlijk niet lang meegaan.
  Het is een behoorlijk vlakke micro, met een vol laag en een (...)

0 | 5

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0