Homepagina > Gear > Monitors > Vintage monitors

Vintage monitors

Laatste toevoeging : 14 maart 2016.

Vintage mics zijn soms onverklaarbaar duur. Dat verschijnsel speelt bij vintage monitors gelukkig niet zo erg. Alhoewel het met de BBC LS3/5A soms wel eens die richting lijkt uit te gaan.

Maar het gaat hier gewoon over de groten uit het verleden. De meeste merken zijn verdwenen, of opgegaan in veel grotere holdings en volledig hun karakter kwijt.

Artikelen in deze rubriek

 • Altec A7 "Voice of the Theatre"

  14 maart 2016, door wim

  De Altec A7-825 was op korte tijd een legende en werd al gauw bekend onder de naam "Voice of the Theatre". Hij was geliefd om z’n goede weergave, goed rendement en relatief laag gewicht. Je vond ’m dan ook op zowat alle live events, in theaters en bioscoopzalen en ook in studio’s. De scheiding tussen het live- en het studio gebeuren was in die tijd niet zo duidelijk. De scheiding tussen goede luidsprekers en minder goede wel.
  Altec produceerde ook een model van deze grote luidspreker dat (...)

 • Klipschorn

  18 maart 2015, door wim

  De Klipschorn of Khorn, werd in 1948 gelanceerd. Het was zo een revolutionair ontwerp dat Paul W. Klipsch er een patent op aanvroeg en verkreeg. Dat patent liep af in 1971. Deze luidspreker werd ook lange tijd door enthousiaste hobbyisten nagebouwd. Het is een bewerkelijke kast waar veel vakmanschap voor nodig is. Dat maakt ’m duur door de vele werkuren die er in zitten. De mid-hoorn werd eerst gevormd in hout. In de late 50’s schakelde Klipsch over op polyester en metalen hoorns. In de 80’s (...)

 • RCA LC-9A

  10 maart 2015, door wim

  RCA LC-9A is nog veel minder bekende luidspreker dan zijn kleine broer, de breedband LC1-A. Het is een ontwerp van. A.J. May, die bij RCA luidsprekers ontwierp van 1943 tot in de jaren ’80. RCA concurreerde toen vooral met de Altec A7 en probeerde z’n monitors beter te maken dan die Altec door ze het geluid meer te laten bundelen. Dat zou een voordeel moeten opleveren door minder rondzang te veroorzaken en de radiale hoorns zorgen tegelijk voor meer rendement en een vlakkere frequentie curve. (...)

 • RCA LC-1a

  22 februari 2015, door wim

  De RCA LC-1 MI-11411-A is lang één van de toonaangevende monitors geweest, vooral in Amerikaanse studio’s.
  Uiteindelijk zijn er drie reeksen gemaakt, LC-1a, LC-1b en LC-1c. De LC1a heeft de zeven knobbels op de conus en de diffusor op de tweeter niet die de latere twee versies allemaal wel hebben. Naar gewoonte van de tijd, kon de luidspreker met of zonder kast gekocht worden. Nogal wat LC1a’s werden ingebouwd in de muur of zelfs in het plafond van de studio. Er was ook een driehoekige kast (...)

 • AKG LSM-50

  20 februari 2015, door wim

  De AKG LSM-50 is een Auratone kloon, gemaakt door Goodmans in Engeland. De gebruikte driver is een Goodmans 0M029. De studio van George Michael zou volgens de intertubes gebruik maken van een paar van deze mini monitors. De BBC heeft er in ieder geval honderden paren van gekocht en af en toe duiken ze in de UK nog wel eens op.
  In 1990 werden ze verkocht aan zo’n 150 € per paar. Technische gegevens
  Frequentie bereik: 130 tot 18.000 Hz +/- 5 dB
  Gevoeligheid: 87dB bij 1 W op 1 m (...)

0 | 5 | 10

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0