Homepagina > Audio & video software > DAW > Ableton Live

Ableton Live

zaterdag 12 november 2011, door wim

Ableton Suite is een complete software studio. Ableton Live zit er in, 11 instrumenten en een immense hoop samples. Het pakket kost zo’n 550 € in download versie en 700 € als versie-in-doos op DVD.

Het zijn programma’s die meer gericht zijn op moderne muziekmakers dan op studio gebruik. Vandaar ook functies die DJ’s meer zullen aanspreken. Zo was Ableton de eerste DAW die beat matching ondersteunde. Ondertussen hebben de meeste andere DAW’s dat ook. De laatste versie van Ableton Live, 8 dateert al van april 2009.

Alle pakketten draaien zowel op Windows als op Mac OSX.

Ableton Live zelf kost los 350 € in download versie en 450 € boxed. Er is ook een "light" versie onder de naam Ableton Intro, die 100 € kost in download versie en 130 € boxed. Ook een gratis probeer versie is als download beschikbaar.

Akai Professional maakt de APC40 en de APC20, die alleen met Ableton Live samenwerken. Ook de Novation Digital Music Systems "Launchpad" is ontworpen voor Ableton.

Het programma appeleert vooral beginners. Ook merkwaardig is dat er enorm veel workshops voor beschikbaar zijn, die meestal betalend zijn. En dat terwijl dit vermoedelijk de meest gepirateerde software van alle DAW’s is. De vraag die zich stelt, is dan ook of er nog wel een nieuwe versie van komt.

Er zijn, zoals met de meeste andere DAW’s problemen met de i5 en i7 processoren. Blijkbaar zijn die met Ableton Live nog erger. Of nemen de ontwikkelaars het probleem ernstiger. Het vermoeden rijst dan ook dat een versie 9 nog wel even zou kunnen wegblijven tot Intel de problemen met de i5 en de i7 oplost.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0