Homepagina > Gear > Monitors > Vintage monitors > Acoustic Research AR-18

Acoustic Research AR-18

donderdag 9 februari 2012, door wim

De AR-18 was in 1979 de opvolger van de klassieker AR-7 en Acoustic Research had zich met hun eerste producten (AR-3a, AR-7) een hele reputatie gemaakt. Daardoor kwamen sommige van deze luidsprekers aan beide zijden van de oceaan ook in studio’s terecht. En er zijn studio techniekers die er tot de dag van vandaag aan vasthouden.

Daardoor hebben oudere AR luidsprekers een beetje een cult status verworven. Bij deze is dat gegaan zonder dat tweedehands exemplaren een idioot hoge prijs bereikt hebben.

Deze luidsprekers zijn het bewijs dat technische gegevens en frequentie curves niks zeggen. Er zijn massa’s luidsprekers, ook uit die tijd, die op papier veel betere cijfers neerzetten en die toch minder goed klinken.

En nog iets aparts is dat AR luidsprekers ook een bewijs zijn van de stelling "less is more". Het is gewoon niet mogelijk een goed klinkende luidspreker te maken met minder onderdelen. De woofer, bv. is niet gefilterd, maar zo ontworpen dat hij boven de 2 KHz geleidelijk afvalt. En de tweeter is met één bipolaire condensator gefilterd. Dat is natuurlijk ook een reden waarom ze zo natuurlijk klinken. Hoe minder en hoe minder steile filters, hoe minder fase problemen.

Maar ook in de tijd dat deze luidspreker nog in productie was, was het al opgevallen dat ze geliefd waren in de studio. Dat is dan uitgedraaid in een speciale uitvoering, de AR Red Box II. Eigenlijk was dat een heel gewone AR18, maar in zwarte folie, met een ander doek voor het frontje en onderaan een vlot rood "Red Box II" logo. Deze uitvoering is, voor zover ik kon nagaan, buiten de USA nooit verkocht en hier dus ook niet te vinden. Maar zelfs in de USA zijn ze zeer zeldzaam.

AR-18

Technische gegevens

- Principe: tweeweg, gesloten
- Lage tonen driver: 20 cm papieren conus
- Hoge tonen driver: 32 mm papieren conus
- Frequentie bereik: 48 Hz tot 25 kHz
- Rendement: 86 dB bij 1 W op 1 m
- Impedantie: 8 Ohm
- Maximum vermogen: 100 W
- Scheidingsfrequentie: 2 KHz
- Inhoud: 9,77 l
- Afmetingen: 244 bij 419 bij 159 mm
- Gewicht: 6,1 kg

NOTA: Dit model was populair en later heeft AR nog luidsprekers gemaakt die heel wat minder waren en dan typenummers kregen als AR-18B of AR-18BX

1 Bericht

  • Acoustic Research AR-38 Le 3 september 2016 à 17:58, door Piet Noppen

    Ik ben op zoek naar luidsprekers van het type AR38 of alternatief om de2 huidige speakers te vervangen.

    Dank bij voorbaat

    Piet Noppen

    Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0