Homepagina > Audio & video software > Ambisonic > Ambisonic software

Ambisonic software

vrijdag 10 augustus 2012, door wim

Voor wie ambisonic of surround sound wil opnemen, is het erg belangrijk de juiste software te kunnen vinden die de rauwe opname tracks (meestal vier) tot 5.1 surround sound kan bewerken.

Meestal komt deze software in de vorm van een plugin voor je DAW. Sommige DAW’s, zoals Reaper bv. hebben al basis amibsonic plugins ingebouwd. Bij Reaper heet deze plugin "ReaSurround".

De encoder is natuurlijk het belangrijkste. Die zet je ambisonic opnames om in Dolby encoded 5.1 of 7.1 geluid. Maar soms is het ook noodzakelijk om uit bestaande 5.1 tracks de originelen terug te kunnen decoderen, om bv. een gewone stereo mix te maken.

Commerciële software

- Dolby Surround Tools

Van zwaargewicht Avid zijn er de Dolby Surround Tools. Prjs 706.00 euro, inclusief BTW. Ze kunnen ook gehuurd worden, vanaf 18 euro voor 2 dagen. Dolby Surround Tools zijn beschikbaar voor een Pro Tools HD systeem met iLok, vanaf Pro Tools 6.1.

- 360° Surround Tools

Van de bekende plugin maker Waves zijn de 360° Surround Tools. De Waves’ 360° Surround Tools kosten 900 US$ in "native" of "TDM" versie.

- SoundCode For Dolby E

Bij Neyrinck is de SoundCode For Dolby E Bundle beschikbaar, die zo’n 3.500 US$ kost. De bundel kan echter ook in delen aangeschaft worden en is beschikbaar als standalone applicatie, Pro Tools Plug-In, Final Cut Plug-In, Media Composer Plug-In en OS X Core Audio Plug-In.

- Harpex

Van Harpex komen een gratis player met een 500 UK£ kostende plugin. De player is een standalone programma voor Windows, Linux en OSX, de AU, RTAS en VST plugin werkt alleen op Windows en OSX.

- DecoPro

Van Gerzonic komen de DecoPro, DecoPro XL en DecoProXXL encoders. Deco Pro doet 16 kanalen, de XL doet er 32 en de XXL 64. DecoPro kost zo’n 100 US$, XL 200 en XXL 400. Alle drie zijn standalone programma’s voor OSX. Voor Windows is alleen Deco Pro beschikbaar.

Gratis software

- Acousmodules

Bij Acousmodules, een interessante Franse website zijn VST/VSTi en AU plugins voor OSX, Linux en Windows beschikbaar. Een zeer uitgebreide serie, van zeskanaals 5.1 geluid tot extreme high-end 24 kanaals 22.2.

- Ambisonic Studio’s B2X

Ambisonic Studio’s B2X is een hele suite van encoders en decoders als VST of AU plugin voor OSX. Ze zijn gemaakt met SonicBirth, de Open Source AU plugin builder.

- Zoom2five

Daniel Courville’s Zoom2five for OSX is een AU/VST plugin die vierkanaals opnames van een Zoom H2 omzet naar ambisonic geluid. Ook deze plugin is gemaakt met SonicBirth, de Open Source AU plugin builder.

- DMS2five

Ook van Daniel Courville is DMS2five, een "Double MS" naar kant-en-klaar 5.1 output signaal ometter. Het is een OSX VST/AU plug-in. En ook deze plugin is gemaakt met SonicBirth, de Open Source AU plugin builder. Voor Double MS maakt o.a. Schoeps speciale microfoon array’s met drie mics; één achtvorm en twee cardio’s.

- Surrounder helper

En ook Surrounder helper is van Daniel Courville. Het is een AU/VST plugin voor OSX die helpt om allerlei instellingen makkelijker te maken.

- Wigware

Bruce Wiggins, van de Universiteit van Derby, ontwikkelde de Wigware plugins, voor Windows en OSX.

- VST Ambisonic Tools

Van de Hochschule für Musik Winterthur Zürich, komen deze door D. Malham gemaakte VST Ambisonic Tools. De VST Ambisonic Tools bestaan uit 2 delen, een decoder, B-dec High resolution First Order Ambisonic B-format decoder en een encoder, Bpan - the Ambisonic Encoder.

- VI VST Suite

Van Steve Thomson is de VI VST Suite voor Windows beschikbaar, een geheel van eenvoudige VST plugins dat ook toelaat bestaande stereo opnamen om te zetten naar 5.1 geluid.

- UHJ Encoder

Van Michael Dunn van Cantares is UHJ Encoder, beschikbaar als Python programma voor OSX en alle andere platformen waarvoor Python beschikbaar is. Het is een standalone B-Format naar UHJ encoder. Deze software is gratis voor persoonlijk gebruik, met een release van maximaal 50 CD’s. Bij meer dan 50 stuks moet je de auteur contacteren voor een commerciële licentie.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0