Homepagina > © GoedGeluid.be > FAQ > A > Asymmetrisch

Asymmetrisch

dinsdag 3 augustus 2010, door wim

Er zijn twee manier om audio elektrisch over te sturen: asymmetrisch of symmetrisch. Ongebalanceerd of gebalanceerd.

De gewone manier is asymmetrisch. Twee draadjes, waarvan eentje het signaal draagt en eentje de afscherming naar de massa verbonden is. Dit is waar de consument mee vertrouwd is, meestal met cinch of jack als stekkers. Dit werkt erg goed, tot je een erg lange kabel nodig hebt voor zwakker signalen. Microfoons bv.

Professionele audio gebruikt symmetrische verbindingen. Driedraads. Twee draajes die het signaal transporteren en een derde voor de afscherming.

Op die twee draadjes staat het signaal in tegenfase: als de ene draad positief is, is de andere negatief. Storingen komen even sterk op de twee draadjes toe. Doordat de ingang van de versterker die er aanhangt, ook in tegenfase werkt, wordt de storing genegeerd.

Als de boel perfect symmetrisch is, neemt zo’n verbinding geen storingen op. Zelfs de beste afscherming laat wel wat door, als de kabel, lang genoeg is en een symmetrische verbinding werkt dat weer weg.

In technische termen heet dat CMRR: Common Mode Rejection Ratio. Hoe hoger, hoe beter de apparatuur bestand is tegen storingen.

De connector die meestal geassocieerd wordt met symmetrische verbindingen, is de XLR. Meestal driepolig. Maar Jack connectoren bestaan ook in gebalanceerde uitvoering. Die wordt meestal aangeduid met "TRS", wat staat voor "Tip, Ring Sleeve". Asymmetrische jacks worden aangeduid met "TR", simpelweg "Tip, Ring".

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0