Homepagina > Audio & video software > Editors > Audacity 2.1.0

Audacity 2.1.0

vrijdag 1 mei 2015, door wim

Audacity is een geluid editor voor Mac OS X, Windows en Linux. Het is Open Source en gratis.

Audacity 2.1.0 is een rewrite door een dynamisch team dat al een tijd de ontwikkeling overnam. Doordat het open source is, dwalen er nogal wat gewijzigde versies van rond op ’t net. Soms gewoon aanpassingen, in enkele gevallen ook malware.

Daarom is het belangrijk dat je van de Audacity Team website je download haalt en niet van sourceforge, softonic, cnet of andere parasitaire websites die alleen downloads van anderen aanbieden.

Je kan er natuurlijk mee opnemen, maar de belangrijkste functie is het editeren en bewerken van geluiden. En daar brengt de versie 2.1.0 een belangrijke verbetering aan: spectrale selectie die toelaat frequentie gebieden makkelijk te selecteren. De mogelijkheden zijn eigenlijk onbeperkt, maar we moeten de echte kracht hierachter nog ontdekken.

Ook de Nyquist scripting taal werd verbeterd en samen met spectrale weergave opent dit mogelijkheden om te filteren, versterken, verzwakken, toonhoogte te veranderen... Met deze scripting taal kan je makkelijk je eigen plugins maken.

Het verwijderen van ruis en andere ongewenst geluid was al een sterk punt van Audacity. En dit is sterk verbeterd in de 2.1.0. Het heet nu ook "Noise reduction" in plaats van ’Noise removal". De instellingen zijn wel nieuw en het team zoekt nog naar goede gemiddelde default waarden, dus het is even wennen.

Ook nieuw is de realtime preview. Dit laat toe een effect te horen zonder het apart te herberekenen. Belangrijk voor de toekomst, want plugins moeten hierop aangepast worden. Sommige plugin zijn al herschreven hiervoor: Hard limiter en SC4, een brickwall limiter en een compressor. En dat werkt met LADSPA, VST en Audio Unit (OS X) effecten. Real-time preview ondersteunt echter nog geen latency compensatie.

Wat Audacity er met kop en schouders doet bovenuit steken, is de eenvoud. Voor de beginner is een typisch DAW zoals Reaper overweldigend. Audacity niet. En toch biedt het alle mogelijkheden die je nodig hebt, kan het net zo goed als de "groten" VST en AU plugins gebruiken en biedt het een massa import en export mogelijkheden.

Audacity heeft ook een zeer actief forum en een wiki die voor de beginner het voordeel heeft dat er niet van vertrokken wordt dat je een hele hoop dingen al weet.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0