Homepagina > © GoedGeluid.be > FAQ > B > Band microfoon

Band microfoon

vrijdag 12 maart 2010, door wim

Een band- of ribbon microfoon lijkt op een dynamische doordat er ook magneten gebruikt worden. Maar waar bij een dynamische de spanning opgewekt wordt door een spoel, gebeurt dat bij een bandmicrofoon door een bandje.

Dit bandje wordt gespannen tussen twee heel sterke magneten. Maar in tegenstelling tot de spoel van de dynamische mic, die vele honderden wikkelingen heeft, heeft zo’n bandje eigenlijk maar één "wikkeling". De output is dan ook extreem laag. Gelukkig is ook de interne weerstand extreem laag. Daardoor is het tamelijk eenvoudig de output te verhogen met een transformator.

De voordelen van een band microfoon zijn legio: een breed, vlak frequentie bereik, met een kwalitatief goede hoog- en laagweergave. Het fluweelachtige hoog en krachtige laag worden dan ook veel geroemd.

Nadelen zijn, naast een hogere prijs, vooral de kwetsbaarheid. Het bandje is zeer gevoelig voor wind. Eén rukwind kan het bandje rekken of doen scheuren en de mic is om zeep. Daarom vind je band microfoons bijna uitsluitend in de studio.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0