Homepagina > Gear > Mixers > Behringer Eurodesk SX 4882

Behringer Eurodesk SX 4882

vrijdag 11 januari 2013, door Hybryds

Een laptop, een DAW, een microfoon en software. Zo ziet de set up van een doe het zelf studio er vandaag uit. Betaalbaar en van hoge kwaliteit.

Toen ik begon, begin jaren 80 van vorige eeuw kon ik mezelf alleen maar een Tandy DJ mengpaneeltje (1 mic in, 3 stereo line in) en een Tandy stereo microfoontje op batterijen permitteren. Opnemen deden we op een aantal cassettedecks.

Midden jaren 80 was ik dan ook de trotse eigenaar van een Tascam Portastudio, een 4 sporen cassette recorder met ingebouwd mengpaneel en DBX ruis onderdrukking. Een Sony consumer DAT recorder was de master. Maar met dit was nog steeds niet de kwaliteit te halen die in professionele studio’s te huur was. Professioneel opname materiaal was in die tijd voor de liefhebber onbetaalbaar.

Na lang sparen en prijsdalingen was hij er in 1990: De 8 sporen reel-to-reel tape recorder van Fostex, 21 minuten lang op 8 sporen tape met dolby C, het was een magistrale stap voorwaarts in opname kwaliteit die ons toen 2.500 euro kostte. Maar om hem aan te sturen hadden we een mixer met subgroepen nodig. En die waren weeral onbetaalbaar.

Tot Behringer zijn Eurodesk op de markt bracht. We kochten de versie zonder meter bridge voor zo’n 2.000 Euro. Een groot, duidelijk en gemakkelijk te gebruiken mengpaneel met een zware aparte voeding. 48 kanalen in (met de A en B mix), 24 schuiven, 8 sub groepen, 6 Send Effects, elke input met inserts en direct out, het was een droom. De eerste Eurodesk had echter niet zo een goeie pre amps en voor de vocals gebruikten we dan ook steeds onze kleine Mackie 1202 die we in de Behringer plugden... Maar het was een prachtig werkpaard dat we gedurende 20 jaar bijna dagelijks gebruikten.

Alles verslijt en onze ouwe Eurodesk begon raar te doen, geluid te “lekken†, en de send effects vielen uit. Toch bleven na al die jaren de schuifjes kraak vrij werken!.

Anyway, in 2012 bracht Behringer de Eurodesk met meterbridge terug uit voor de dump prijs van 1.000 Euro. Daar moest ik geen 2 keer over nadenken.

JPEG

Behringer Eurodesk SX4882

De Behringer is gemaakt voor de kleinere professionele studio of muzikant, maar ook zeer bruikbaar als live mixer voor optredens of monitor mixing on stage. Hij is ongeveer even groot als zijn voorganger maar een stuk zwaarder, (bijna 30 kilo). De voeding is nu ingebouwd en er is een vaste meterbridge opgebouwd. Dit zorgt er voor dat de aansluitingen allemaal achteraan zijn ipv bovenaan.

De SX 4882’s preamps zijn ruisarm (de mixer heeft een ruis niveau van -102,5 DB!), bij opstart is hij muisstil (zijn voorganger’s aparte voeding maakte lawaai).

De equalizer is indrukwekkender en gaat veel verder dan die van de oude Eurodesk. Ook de pre amps zijn een upgrade. Ze zijn nu van een degelijke en aanvaardbare kwaliteit. Het concept is hetzelfde, 48 inputs, 24 schuiven naar 8 subgroepen die rechtstreeks 16 sporen kunnen op nemen en een pak stereo outs.

De routing is logisch en transparant: Door handige schakelaartjes kan men de B mix doorverbinden naar de A mix. Zeer flexibel voor meersporen opnames. Verder is de meter bridge een heerlijk en handig extraatje...

Het enige nadeel dat ik tot nu toe ondervind zijn echter de kleine knopjes van de schakelaartjes. Ze zijn dunner en wiebeliger dan bij hun voorganger, waardoor het soms onduidelijk is of het ingedrukt is of niet.

Voor deze prijs brengt Behringer een ongelooflijk brok degelijke hard ware op de markt waar geen enkel laptopje, DAW en software tegen op kan. Hardware heeft een karakter, een soort ruimtelijkheid die ik niet in de pure digitale wereld kan terug vinden. Hardware onderscheid je opnamen van de anderen...

Technische gegevens


- Prijs: 900 euro
- 48-kanaals tafel met 100mm faders
- 24 mic inputs op XLR, Xenyx preamps, -20dB pad, phantom voeding
- LED meterbrug
- Britse 4-band EQ met 2 parametrische mids
- 13-segment LED display
- insert in/uit, direct out, main insert per kanaal
- 8 subgroups met inserts
- 6 auxes per kanaal
- 2 headphones uit
- 2-track in/uit voor de studio en de control-room
- analyser uit,
- 6 stereo aux returns
- interne talkback microphone
- 2 BNC lamp connectors
- interne voeding (100-240V)
- Afmetingen: 72/220 x 940 x 750 mm (HxBxD)
- Gewicht: 27,7 kg

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0