Homepagina > © GoedGeluid.be > FAQ > C > CD - Compact Disc

CD - Compact Disc

donderdag 11 maart 2010, door wim

De CD is de welbekende audio drager, ontwikkeld door Philips en Sony. Na de introductie in 1982 werden ook andere toepassingen voor het digitale schijfje bedacht. Met de uitzondering van de CDR zijn die vandaag allemaal op de achtergrond geraakt.

Cd’s hebben een diameter van 120 mm, met een opening van 15 mm en een dikte van ongeveer 1,2 mm. Er is ook een variant toegestaan met een diameter van 80 mm.

CD-ROM

Computer CD met gegevens, gaande van tekst tot spelletjes, geïntroduceerd in 1986.

CD-R

Recordable CD, die dus kon opgenomen worden in een geschikte CD brander. Geïntroduceerd in 1988, maar pas enkele jaren later aan z’n opmars begonnen door de prijs van de branders.

CD-RW

Recordable CD, die meerdere keren beschreven kan worden.

CD-i

Interactieve CD, ontwikkeld voor speciale CD spelers van Philips die op de TV konden aangesloten worden. Het doel was interactieve content, van database toepassingen zoals encyclopediën of telefoonboeken tot spelletjes. Verdrongen door de computer.

CD+G

Audio CD waarvan de muziek aangevuld werd met teksten of afbeeldingen. Er bestaat ook een CD+EG (Extended Graphics), die lijkt op een CD-ROM, maar die is nooit in productie genomen.

CD-txt

Audio CD waarvan de muziek aangevuld werd met teksten.

CD-MIDI

Een variant die MIDI bestanden moest bevatten. Voor zover ik kon nagaan nooit op de markt gebracht.

CD-Video

Video CD met een speelduur van zo’n 70 minuten door compressie. Verdrongen door de DVD. Later is ook nog een Super Video CD bedacht, die sterkere compressie gebruikte voor een betere beeldkwaliteit.

Photo-CD

CD met foto’s, ontwikkeld door Kodak. Klassieke foto’s op film werden ingescand door de fotograaf die de film ontwikkelde en aan de consument geleverd op CD. Het bekijken vereiste wel een Photo-CD compatibele CD speler, maar dat werd al gauw door de meeste fabrikanten ingebouwd. Ondertussen achterhaald door de digitale fotografie.

SACD

Veel later heeft men de Super Audio CD ontwikkeld, voor een hogere audio kwaliteit. Deze is echter nog steeds zeldzaam op de markt.

Enhanced CD

Enhanced CD is verzonnen door de RIAA en was functioneel gelijk aan CD-text met een beetje CD-G ingegooid. Het is een standaard die grandioos geflopt is doordat geen enkele fabrikant van spelers iets wilde te maken hebben met de RIAA. Waar dat groepje de pretentie vandaan haalde om een eigen formaat te ontwikkelen naast dat van Philips en Sony, blijft me een raadsel.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0