Homepagina > Gear > Mic voorversterkers > Cloudlifter vs FetHead

Cloudlifter vs FetHead

donderdag 12 mei 2016, door wim

De Cloudlifter was de eerste in z’n soort. Het doel is heel simpel: zo’n 20 dB extra versterking voor bv. band microfoons, die meestal een erg lage output hebben.

Kort na de Cloudlifter kwam de FetHead. Niet te verwarren met de Fathead amp of de FatHead ribbon mics.

In de praktijk zijn het geen mirakel oplossingen die elke vintage ribbon goed doen klinken. Het zijn wel nuttige tools om te compenseren voor een mic met een te lage output op een preamp met te weinig versterking.

Ondertussen zijn er al vier modellen Cloudlifters. Er is nu ook een stereo model (Cloudlifter CL-2 Mic Activator), een CL-Z met instelbare impedantie en zelfs een 4-kanaals rack versie, de Cloudlifter CL-4 Mic Activator.

Onder druk van de concurrentie zijn de Coudlifters maar een beetje duurder geworden.

Ook de FetHead is al beschikbaar in 3 versies:
- de originele Fethead.
- de Fethead Phantom: die phantom spanning doorgeeft aan de microfoon.
- de Fethead Filter: met een high-pass filter.

- Cloudlifter CL1
- FetHead
- Mogaine
- Rode D Power Plug active, vroeger via Amazon Rode heeft niet eens een product pagina. Het lijkt er dan ook op dat dit product niet meer te koop is.
- Sanken HAD 48. Deze is hier in Europa echter niet te koop en peperduur. Hij zet echter wel zeer mooie specs neer, met o.a. een omschakelbare versterking van 20 of 40 dB.

Technische gegevens

Cloudlifter


- Versterking: 20 dB
- Ruis: -88 dB @ 5 kHz
- Vervorming: 0,09 % @ -30 dB, 0,05% @ -35 db
- Frequentie bereik: -3 db @ 50 khz
- CMMR: -39 dB

FetHead


- Versterking: 24 dB
- Ruis: -84 dB @ 5 kHz
- Vervorming: 0,5 % @ -30 dB, 0,2 % @ -35 dB
- Frequentie bereik: +3 db van 20 Hz tot 500 Hz, -3 db @ 40 kHz
- CMMR: -29 dB

Crimson Audio’s Mogaine is de enige met een transformator. Op zich logisch voor band microfoons, maar onbruikbaar voor dynamische of andere microfoons. Verder voelen ze zich niet geroepen specificaties te publiceren, buiten 25 dB versterking en een modale 3,3 kOhm ingangsimpedantie.

En als ik deze video bekijk, dan komt spontaan de term "snake oil" naar boven. Impedantie is belangrijk, zeker voor sommige band microfoons, maar deze demonstratie is zo ver naast het punt dat het belachelijk wordt.

Wat met band microfoons die geen transformator ingebouwd hebben? Vermits de impedantie van de Mogaine dezelfde is als eender welke modale preamp, is de Mogaine onbruikbaar voor ribbon mics zonder transformator, die liever een veel lagere ingangsimpedantie "zien". Voor mij heeft Crimson Audio daarmee afgedaan.

Daarmee blijven alleen de Cloudlifter en de FetHead over. De Cloudlifter is de duurste, met een forse prijs van zo’n 180 €, maar zet ook de mooiste specs neer. De FetHead is heel wat betaalbaarder, zo’n 70 € + 3,5 € port, maar alleen bij Triton audio zelf te koop en doet het in de praktijk net zo goed.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0