Homepagina > © GoedGeluid.be > FAQ > C > Condensator microfoon

Condensator microfoon

vrijdag 12 maart 2010, door wim

Een condensator microfoon is een microfoon waarbij de capsule die het geluid opneemt bestaat uit een condensator. Zo’n condensator wordt gevormd door een (meestal ronde) behuizing (backplate) uit metaal, waar een elektrisch geïsoleerd kunststof membraan voor gespannen wordt. Op de kunststof wordt een metaal opgedampt om het geleidend te maken.

De backplate vormt dan één pool van de condensator, het membraan de andere. De backplate wordt meestal met de nul verbonden, het signaal komt van het membraan.

Om dit geheel te doen werken moet de condensator nog wel geladen worden met een min of meer hoge spanning. Deze varieert tussen 40 en 200 V, naargelang de constructie.

De frequentie curve van de condensator microfoon wordt voor een groot stuk bepaald door de spanning van het membraan (lossere membranen geven meer laag, strakkere meer hoog) en door de gaatjes in de backplate.

De gevoeligheid en de maximum geluidsdruk die een condensator microfoon aankan, worden bepaald door de afstand tussen membraan en backplate. Een kleinere afstand geeft een hogere output, maar een lagere belastbaarheid. Ook een hogere polarisatie spanning geeft een hogere gevoeligheid, maar weer een lagere belastbaarheid.

En dat leidt ons tot één van de grote nadelen van condensator microfoons: als de maximum geluidsdruk overschreden wordt, kan het gebeuren dat het membraan de backplate raakt, wat nogal eens resulteert in perforaties, zeker bij hogere polarisatie spanningen.

Een ander nadeel is dat een condensator microfoon gevoelig is voor vocht. Een zeer hoge luchtvochtigheid kan leiden tot kraken, zeker bij microfoons met een hoge polarisatie spanning.

Maar bij een goede afweging van de verschillende parameters, is het condensator principe een zeer goed begin. Condensator microfoons geven goed het hoog weer, hebben veel detail en zijn gevoeliger dan dynamische en bandmicrofoons. In ruil daarvoor vereisen ze wel externe voeding van batterij of phantom spanning.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0