Homepagina > Gear > Mic voorversterkers > Core Sound mic 2496

Core Sound mic 2496

zaterdag 5 maart 2016, door wim

De Core Sound mic 2496 is een batterij gevoede stereo mic preamp voor mobiel gebruik met ADC en alleen een optische en een coaxiale spdif uitgang. De Core Sound mic 2496 kostte zo’n 599 US$.

De fabrikant zegt erover "The original Mic2496 was the world’s most popular portable, battery powered 24-bit/96 KHz two-channel mic pre-amp/A-to-D converter."

Dat zal wel kloppen, want voor zover ik weet, is de enige concurrent, de Denecke AD-20 al jaren geleden uit fabricage genomen. De opvolger is de Core Sound mic 2496 V2.

Deze preamp is bijzonder luxueus uitgevoerd, met bv. locking tumbler switches en een kastje dat veel sterker is dan de foto kan doen vermoeden. Ook alle aansluitbussen zijn van een goede kwaliteit, zelfs de 3,5 mm stereo jack bus. En dat is geen hoofdtelefoon aansluiting, maar de coaxiale spdif uitgang. Dat is op z’n minst een rare keuze, want de aansluiting zit vooraan, waar iedereen een hoofdtelefoon zou willen inpluggen. De optische spdif zit gewoon achteraan en is met een TosLink aansluiting uitgevoerd, zoals het hoort.

Analoge uitgangen ontbreken en er is ook geen hoofdtelefoon aansluiting. Dat is ergens logisch, want je hangt de digitale output aan een recorder en die heeft allicht al een monitor aansluiting.

Ook de bediening is behoorlijk afwijkend. De sample frequentie bv. wordt ingesteld met twee tumbler schakelaars. De ene kiest voor 44.1 of 48 KHz, de andere voor "maal 1" of "maal 2". Met die tweede op "maal 2", krijg je dus 88,2 of 96 KHz. Om je helemaal in de war te brengen, is er intern een DIP-switch, waarmee je nog andere sample rates kan instellen. Maar dat is niet iets om alle dagen even te verzetten, want daarvoor moet ie helemaal uit mekaar. Inclusief demonteren van de knoppen en de moeren rond de schakelaars. Dat had veel handiger gekund.

Que ruis gedrag is alles dan weer dik in orde. Het geheel zit zo dicht tegen het theoretische maximum dat beter doen erg moeilijk wordt. Met open ingang, dus geen mics aangesloten, de versterking op maximaal, komt de ruisvloer rond de -70 db uit. Eens daar een belasting van 220 Ohm aanhangt, -76 dB. Dat is een ronduit fraaie waarde, die alleen door een RME preamp nog iets kan verbeterd worden.

Een ietwat redelijkere test, met twee microfoons, phantom aan, voeding 12V en zo’n 90% versterking (54 dB) gaf -89 dB ruisvloer. En dat is voortreffelijk. Je moet al een heel stille opname omgeving hebben en uitzonderlijk stille microfoons om daar nog last van te hebben. De preamp werkt dus ook vlekkeloos met band microfoons en dynamische mics met lage output, zoals de Shure SM7b. Ook de klank is verder prima, zonder enige kleuring of last van artefacten.

Naast de standaard instelling, 48 V phantom power, kan je met de interne DIP-switch, ook nog 9V PIP power instellen, voor gebruik van asymmetrische electret mics en gebruik met het meegeleverde kabeltje met stereo mini-jack aansluiting.

Het zwakke punt van de setup is de phantom power. Die is beperkt tot 4 mA per kanaal. Mics die veel stroom vergen, gaan hier niet genoeg aan hebben. Mijn power hongerige AKG C451, bv. kon net als mono. Een stereo paar gaf geen kik meer. De meeste recente mics doen het wel probleemloos.

Voor de versterking is er één coaxiale dubbele knop. De twee delen zijn echter niet gekoppeld. Je kan de ene dus instellen zonder de andere te verdraaien. Maar waarom dan geen twee aparte knoppen?

Metering is eerder beperkt. Twee ledjes per kanaal, een groen dat signaal aangeeft en een rood dat clipping aangeeft. Het zorgt echter ook voor een laag stroomverbruik.

Zonder phantom power kom je met een 9V blokje zo’n 4 uur toe. Met phantom power hangt het natuurlijk een beetje af van de mics in kwestie, maar met een paar Behringer B5’s hield een modaal 9V blokje het toch nog meer dan twee uur uit. Dat is netjes.

De digitale output heeft natuurlijk een SCMS=00 signaal, wat betekent dat er geen copy bit op zit en dat je een DAT of MD opname zonder zorgen kan kopiëren, ook op consumer apparatuur.

Technische gegevens

- Frequentie bereik: 20 Hz tot 40 KHz, +/- 0,1 dB.
- Versterking: 4 tot 60 dB.
- Eigen ruis (EIN): ‐118 dBV (A gewogen) @ 48 KHz en max. versterking.
- Signaal/ruis verhouding ADC: -126 db.
- 24 bit AD, met 44.1, 48, 88,2 en 96 KHz sample rate.
- 5 polige mini XLR aansluiting, male.
- Verloop kabel naar 2 maal XLR female, gebalanceerd.
- Verloop van 5 polige mini XLR aansluiting naar stereo 3,5 mm jack, female, voor asymmetrische mics.
- Optische en coaxiale spdif uitgang.
- Voeding: 9V blok batterij of extern, 9 tot 15V DC.
- Beschikbare phantom power per kanaal: 4 mA, 48 V of PIP, 9V.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0