Homepagina > © GoedGeluid.be > FAQ > D > DIN norm & connector

DIN norm & connector

donderdag 11 maart 2010, door wim

DIN is een normerings instituut van de Duitse industrie. Ze zijn bij het brede publiek vooral bekend door de DIN stekkers die vroeger op zowat alle Europese hifi toestellen zaten.

Ze doen echter veel meer. Het bekende A4 papier formaat is bv. ook een DIN norm.

PNG

In de audio sector zijn enkele DIN normen die geschiedenis geschreven hebben.

DIN Hifi - 45500

Deze norm werd in 1966 gepubliceerd om de term "Hifi" te definiëren. Omdat het een oude norm is, zijn de eisen relatief bescheiden. Om te voldoen, moet een versterker bv. minimaal 12 Watt effectief uitgangsvermogen hebben. Maar toch zijn ze ook vandaag nog relevant, want ze definiëren ook de manier waarop dat vermogen moet gemeten worden. En veel computer luidsprekertjes van vandaag, die "1.000 Watt PMPO" afficheren, voldoen niet eens aan deze oude norm.

En deze norm schrijft ook de - vaak verafschuwde - 3-polige en 5-polige DIN stekkers voor. 3-polig voor mono en 5-polig voor stereo. Het voordeel was dat een recorder met één kabel aangesloten kon worden, want zowel het signaal naar de recorder als van de recorder naar de versterker werden er door verbonden. Dat zorgde voor meer gemak voor de consument.

Jammer genoeg koos men er ook voor die aansluitingen op een zeer laag signaal niveau (3 mV) te laten gebeuren. Daarom moest men vaak het signaal verzwakken en dat zorgde voor wat extra ruis omdat het in het apparaat erna weer versterkt moest worden. Het zorgde ook voor een flinke afkeer van de norm in de professionele sector.

DIN Tonader - 45595

Deze norm regelde de 12V Tonader voeding. Een systeem bedacht door Sennheiser om microfoons met ingebouwde voorversterker van spanning te voorzien via de audio kabel. Het systeem wordt vandaag niet meer gebruikt en is opgevolgd door phantom power.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0