Homepagina > © GoedGeluid.be > FAQ > D > Decibel (dB)

Decibel (dB)

donderdag 11 maart 2010, door wim

De decibel is een relatieve verhouding tussen twee metingen. Het is dus geen eenheid en zeker geen eenheid van luidheid, zoals je wel eens leest. Eén decibel is één tiende van een bel.

De bel is genoemd naar Alexander Graham Bell, de Amerikaanse uitvinder. Omdat het niet zijn naam is, wordt het met een kleine letter geschreven, dit in tegenstelling tot bv. Watt.

De decibel werd oorspronkelijk in de telefonie gebruikt om de signaalverzwakking, dus het vermogensverlies, in kabels aan te duiden. Omdat een tweemaal zo lange kabel een twee keer zo groot verlies geeft, was een logaritmische schaal handig.

Voor geluid wordt ook de decibel gebruikt omdat het menselijk gehoor ook min of meer volgens een logaritmische schaal werkt.

Bovenstaand zijn allemaal voorbeelden van verhouding van vermogen. In de elektronica wordt de decibel echter ook gebruikt om de verhouding tussen twee spanningen weer te geven. En daar ligt het begin van veel verwarring. Nul dB blijft nul dB natuurlijk. En één dB blijft ook één dB. Maar 2 dB spanningsreferentie wordt 4 db vermogens referentie! En 3 db spanningsrefentie wordt 6 dB vermogensreferentie.

De schaal is logaritmisch. 0 dB betekent dus "even groot". Naarmate het ene signaal groter of kleiner is kan een minteken toegevoegd worden. Dat minteken is echter volledig arbitrair.

Soorten decibels in spanningsverhouding

- dB SPL referentiewaarde 20 micropascal geluidsdruk. Dit is de dB die in akoestiek gebruikt wordt en die vaak gewoon als "dB" geschreven wordt. Dit is dus ook de oorzaak van alle verwarring. 120 db SPL is de pijngrens voor het menselijke gehoor en 0 dB SPL is wat de beste oren net kunnen waarnemen.

- dB(A) Deze wegingskromme komt het meest overeen met de geluidsbeleving van een mens. Andere zijn de B en C wegingen.

- dB FS Deze wegingskromme heeft "Full Scale" als referentie en geeft dus een verhouding van het ingangssignaal tov de maximale uitsturing weer. Het resultaat is natuurlijk een negatieve waarde. Als de waarde positief is, is er oversturing.

- dBu referentiewaarde 0,775 volts RMS, vroeger dBv. Dit werd veranderd om verwarring met dBV te voorkomen. Een wat oudere aanduiding die vooral dient om niveau’s van in- en uitgangen te specifiëren.

Soorten decibels in vermogensverhouding

- dBm referentiewaarde 1 mW (veel gebruikt in audio, telefoon- en radio techniek)

- dBV referentiewaarde 1 V (in elektrotechniek veel gebruikt)

- dBμV referentiewaarde 1 microvolt. (in HF elektrotechniek veel gebruikt)

- dBmV referentiewaarde 1 mV RMS over 75 Ohm (in kabel TV netwerken veel gebruikt)

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0