Homepagina > Gear > Microfoons > Dodotronic ultrasone USB mic

Dodotronic ultrasone USB mic

vrijdag 21 oktober 2011, door wim

De Dodotronic mics zijn heel apart. Het zijn ultrasone USB mics die tot 125 KHz reiken. Je kan er bv. vleermuizen mee opnemen. Om ze te horen zal je nog wel het geluid moeten terugbrengen naar een hoorbare frequentie, maar soms wil men alleen het geluid bestuderen, waarvoor deze mics perfect zijn. En voor een prijs van zo’n 250 tot 300 euro kan je ze moeilijk zelf maken, zeker gezien het feit dat er al een AD omzetter inzit. Ze zijn wel maar 16 Bits, maar voor de meeste toepassingen zou dat geen probleem mogen zijn. Het gaat hier tenslotte niet over studio toepassingen. Ze werden in samenwerking met de Universiteit van Pavia, Italië, ontwikkeld.

Ze zijn gebaseerd op een MST transducer. Die worden meestal gebruikt voor ultrasone metingen en opnemen van trillingen bij machines. Het is een trillingsopnemer die met dezelfde lithografische technieken als chips vervaardigd worden. Dat geeft meteen het grootste voordeel: een lage prijs. Maar een ander voordeel is dat ze met zeer goed reproduceerbare eigenschappen kunnen gemaakt worden.

Technische gegevens

- 200 KHz sampling rate. (ULTRAMIC200K)
- 250 KHz sampling rate. (ULTRAMIC250K)
- 16 bits resolutie
- Intern schakelbare (3 standen) versterking
- Frequentie bereik: 100 KHz of 125 KHz.
- MST SMD element met hoge gevoeligheid
- USB 2 met een mini B USB connector.
- 32 bit 80 MHz microcontroller.
- Afmetingen: 130 mm lang bij 20 mm diameter.
- 8ste orde antialiasing laagdoorlaat filter
- Werkt op OSX, Windows en de meeste versies van Linux

Dodotronic werkt ook aan een kaart met een 64 mic array, een 4 kanaals recorder en heeft binnenkort ook een zakrecorder in kit voor deze hoge frequenties.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0