Homepagina > © GoedGeluid.be > FAQ > D > Dolby NR - A, B, C, S, HX Pro

Dolby NR - A, B, C, S, HX Pro

donderdag 11 maart 2010, door wim

Dolby NR staat voor "Dolby Noise Reduction", een systeem dat ruis onderdrukt, voornamelijk bedoeld voor tape recorders. Het werd ontwikkeld door Dolby Laboratories.

Dolby A

De A-versie was in 1966 de eerste en wordt meestal gewoon "Dolby" of "Dolby NR" genoemd. Deze versie was bedoeld voor professionele toepassingen. Ze was echter niet zo succesvol, ondanks een goede ruis onderdrukking van zo’n -12 dB. De vrij hoge licenties die aan Dolby moesten betaald worden, zorgden er voor dat de meeste fabrikanten van tape recorders er niet wilden aan meedoen.

Dolby B

Dolby B werd in 1968 op de markt gebracht en zorgde er voor dat de naam "Dolby" breed bekend raakte, want ze was al snel op elke cassette recorder te vinden. Ruisonderdrukking was dan ook al na enkele jaren synoniem met Dolby. Dolby haalde zo’n - 9 dB vermindering van de ruis.

Dolby C

Ook Dolby C was in 1980 ontwikkeld voor de consumenten markt en was een verbetering van Dolby B met een -15 dB score. Dolby was vooral op de wat betere cassette recorders te vinden, maar heeft nooit het succes van Dolby B kunnen evenaren.

Dolby S

Dolby S werd in 1989 geïntroduceerd als de opvolger van Dolby C. Het was een vereenvoudigde en verbeterde versie van Dolby SR die zo’n -24 dB reductie bood. Het zou echter z’n plaats vinden in de versterker van de Hifi installatie en niet meer in de recorder. Dit zorgde echter voor mogelijke problemen met verschillende signaalniveau’s als je apparatuur van verschillende fabrikanten zou koppelen. Dat maakte normering nodig en dat was niet het sterkste punt van die industrie. Ze zaten al met het verschil tussen Europese apparatuur volgens DIN-norm en de Japanse en Amerikaanse en het is er simpelweg nooit van gekomen.

Dolby FM

Dolby FM was in 1971 bedoeld als ruisonderdrukkingssysteem voor FM radio uitzendingen, maar is nooit geaccepteerd door de radio industrie. Buiten enkele testen is het nooit toegepast, vanwege het kip-of-ei probleem: de zenders wilden er niet aan beginnen vanwege geen ontvangers met Dolby FM en de fabrikanten van ontvangers zagen er geen brood in vanwege geen zenders met Dolby FM.

Dolby HX Pro

Dolby HX en Dolby HX Pro werden in 1982 geïntroduceerd. De "HX" in deze technologie staat voor "Headroom eXtension" en zorgde er voor dat de band niet alleen minder ruis gaf, maar ook verder kon uitgestuurd worden. Ze hebben beide maar een korte levensduur gehad, omdat ondertussen de beschrijfbare CD en de digitale opname aan hun opmars bezig waren.

Dolby SR

Dolby SR staat voor "Spectral Recording" en werd in 1986 geïntroduceerd als tweede poging om de professionele markt te veroveren. Het realiseert zo’n - 25 dB onderdrukking, maar was vrij duur om te implementeren en is dan ook nooit breed doorgebroken in de professionele sfeer.

Andere

Om de verwarring kompleet te maken, heeft Dolby Labs later ook nog andere audio systemen die Dolby A, Dolby S etc. heten, maar die bedoeld zijn voor bioscopen en die ondertussen via de DVD-speler ook in de huiskamer gearriveerd zijn als Dolby Surround.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0