Homepagina > © GoedGeluid.be > FAQ > D > Dynamische microfoon

Dynamische microfoon

vrijdag 12 maart 2010, door wim

Een dynamische microfoon is het meest voorkomende type, zeker in live gebruik. Het zijn robuuste, eenvoudig te construeren microfoons.

De werking berust op hetzelfde principe als de luidspreker. Centraal is er een magneet. Rond die magneet zit een spoel, die verbonden is met het membraan dat het geluid oppikt. Door de bewegingen van het spoeltje tov de magneet worden hele kleine spanningen opgewekt, die het uitgaande signaal zijn.

Het nadeel van een dynamische microfoon is z’n beperkte gevoeligheid. Een uitgangssignaal van 1 tot 2 mV is normaal. Dat vereist een behoorlijk goede voorversterker of ruis is het gevolg.

Een nadeel dat ook wel eens genoemd wordt, is de beperkte frequentie omvang. Voor een deel klopt dat, heel wat dynamische microfoons hebben een beperkte hoog weergave. Maar het hoeft niet. Er zijn wel degelijk dynamische mics met een sprankelend hoog.

Een groot voordeel van dynamische mics is dat je ze niet kan overbelasten met geluid. Zelfs bij abnormaal luide bronnen (explosies, straalmotoren, bv.) krijgen ze wat meer vervorming, maar gaan niet kapot. Dit in tegenstelling tot hun condensator broertjes. En dat is meteen de reden waarom ze nog steeds heer en meester zijn bij live muziek.

Een verre neef van de dynamische mic is de bandmicrofoon, die ook magnetisch werkt, maar geen spoel heeft, maar een bandje.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0