Homepagina > Gear > Microfoons > Ambisonic > Dysonics Rondo 360

Dysonics Rondo 360

zaterdag 25 juni 2016, door wim

De Rondo 360 is een ambisonic mic met een eigen, aanvullend formaat: MTB. Dat staat voor "Motion-Tracked Binaural". En MTB is gepatenteerd. Het zou het resultaat zijn van meer dan 15 jaar research. Volgens de makers is MTB het enige formaat dat toelaat ruimtelijk geluid uit te zenden. Ik neem dan even aan dat men "uitzenden" via het internet bedoelt en geen FM-radio. De microfoon zelf is nog niet beschikbaar, maar werd ontwikkeld in samenwerking met Telefunken. De pers aankondiging van Telefunken doet wel erg aan snake oil denken. Zo zouden er trafo’s in de deze microfoon zitten en is de FET voorversterker een "echte" klasse A versterker. Dat zowat alle FET versterker trappen in klasse A werken, vergeten de marketeers maar even...

Ogenschijnlijk bevat de microfoon 8 capsules (afgeleid van de Telefunken M60 Omni) en komt met een DSP box met een D-connector als aansluiting. Vermoedelijk wordt in die DSP box het uiteindelijke signaal berekend.

De microfoon produceert opnames die beluisterd kunnen worden met Rondo Motion, een sensor systeem dat op een bestaande hoofdtelefoon bevestigd wordt en dat die hoofdtelefoon bewegingsgevoelig maakt.

En dat gaat dan weer samen met de RAPPR software. Dat is een 3D audio programma dat bestaand geluid aanpast. Natuurlijk werkt het alleen echt ruimtelijk met ambisonic opnames in het MTB formaat, maar ook het bestaand B-formaat kan gebruikt worden.

Rondo 360

RAPPR gaat apart zo’n 5 $ kosten en er is een gratis probeer versie die twee weken werkt. De Rondo Motion sensor kost zo’n 60 $ en wordt met één RAPPR licentie geleverd.

Rondo Motion

Rondo Motion werkt via Bluetooth met je iphone, ipad of Mac samen en is voorlopig alleen beschikbaar voor macOS (vanaf 10.8) of iOS. Een Windows versie is in de maak.

Alles wordt uiteindelijk afgespeeld met het Rondo player programma, maar je kan even goed gewoon iTunes blijven gebruiken, vermits er aan de aansluiting voor je hoofdtelefoon niks gewijzigd wordt. De Rondo Motion sensor stuurt alleen de beweging van je hoofd terug naar de Rondo player.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0