Homepagina > © GoedGeluid.be > FAQ > E > Ethernet

Ethernet

dinsdag 3 augustus 2010, door wim

Ethernet is de welbekende verbinding voor netwerken. De meesten zullen dit kennen als "bedraad internet", in tegenstelling tot "draadloos internet".

Er kan echter buiten de internet verbinding, ook audio over gestuurd worden. Dit gebeurt dan met bijkomenden normen, bovenop de gewone protocols, die Ethernet AVB, Dante of RedNet heten. Ethernet AVB is een open industrie standaard, Dante en Rednet zijn aan een bedrijf gebonden. Daar waar Ethernet AVB streeft naar interoperabiliteit, hebben de andere norman lang vastgehouden aan hun eigen, afwijkende standaard. Het is pas sinds 2014 dat er een begin gemaakt is van toenadering tussen de verschillende standaarden.

De gebruikte stekkers heten "RJ45", de kabel is meestal UTP, wat staat voor "Unshielded Twisted Pair". Er is ook een afgeschermde variant, die heet "STP", ofte "Shielded Twisted Pair". Deze vind je vooral in industriële omgevingen.

De kabel bevat 4 in mekaar gedraaide paren. Voor 100 Mbps verbindingen volstaan 2 van de 4 paren. De overblijvende worden soms voor POE (Power Over Ethernet) gebruikt.

De maximum lengte van een kabel is met 100 meter ruim. Een verbinding kan zelfs gemaakt worden tot 300 m, maar dan met een gereduceerde snelheid.

Wanneer UTP gebruikt wordt voor ethernet audio transport, kan over één kabel tot 256 kanalen (aan 24 bit, 96 KHz) verstuurd worden, of 128 in en 128 uit. Dit wordt in de praktijk niet bereikt, omdat de apparatuur meestal niet zoveel kanalen heeft.

RJ45 voor professionele audio {JPEG}

Als vervanging voor de klassieke, dikke en dure multikabel, is Ethernet AVB niet te kloppen. De kabel is goedkoop en met lengtes tot 100 m veel flexibeler dan een multi.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0