Homepagina > © GoedGeluid.be > FAQ > F > FM - Frequentie Modulatie

FM - Frequentie Modulatie

donderdag 11 maart 2010, door wim

FM is een recentere radio modulatie methode die, in tegenstelling tot AM, wel goed geschikt is voor weergave van muziek.

Daar waar bij AM de sterkte van het zendsignaal gemoduleerd wordt, wordt bij FM de frequentie gemoduleerd. Dat zorgt er voor dat de ontvanger altijd een maximaal signaal aangeboden krijgt.

Het nadeel is dat de ontvanger complexer en duurder is én dat de reikwijdte van de zenders minder is doordat die op een veel hogere frequentie werken.

Die hogere frequentie is nodig om voldoende "zwaai" te krijgen. Vermits de frequentie van de draaggolf gemoduleerd wordt, is de ruimte tussen de frequenties van verschillende zenders ook groter.

FM is ook de enige techniek die goed geschikt is voor stereo uitzendingen. Er is ooit geëxperimenteerd met AM stereo, maar dat bleek zo problematisch dat men er al snel mee gestopt is.

Voor FM stereo wordt het signaal uitgezonden met een piloottoon van 19 KHz om de stereo decoder in de ontvanger aan te zetten. Bij opnames van FM stereo bronnen is het dan ook beter een laagdoorlaat filter op 16 KHz in te schakelen. Ook omdat FM stereo toch geen geluid boven de 15 KHz kan bevatten, want dat wordt in de radio studio uitgefilterd, ook bij mono uitzendingen.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0