Homepagina > © GoedGeluid.be > FAQ > F > Firewire - IEEE1394 - iLink

Firewire - IEEE1394 - iLink

donderdag 11 maart 2010, door wim

FireWire is de naam die Apple gegeven heeft aan het IEEE 1394 "High Speed Serial Bus Protocol". Het IEEE project werd door Apple gestart in 1986 en kreeg ook bijdragen van ingenieurs van Texas Instruments, Sony, Digital Equipment Corporation (DEC), IBM en INMOS/SGS Thomson (ST Microelectronics).

Firewire is een seriële bus met hoge snelheid die ook stroom kan leveren aan aangesloten apparaten. De bus ondersteunt zowel asynchrone als synchrone overdracht en was bedoeld om SCSI te vervangen. De bus reserveert 80% van de bandbreedte voor synchrone transfer en heeft dan met de resterende 20% nog ruim voldoende over voor besturingstaken. Dat is dé reden waarom Firewire zo’n uitstekende reputatie heeft bij professionele audio- en videogebruikers.

Firewire apparaten hebben meestal twee aansluitingen en je kan tot 63 apparaten doorlussen. Het 64ste apparaat is dan de computer. Dit kan nog verder uitgebreid worden door het gebruik van Firewire hubs, maar doordat er minder behoefte aan is, zijn deze zeldzaam in de markt.

Firewire kan ook aan peer-to-peer communicatie doen, wat bv. zou toelaten dat een video camera rechtstreeks op een Firewire harddisk opneemt, zonder tussenkomst van de computer. Maar dit soort toepassingen is nauwelijks geïmplementeerd.

Bij Sony heet deze bus "iLink" en is bedoeld om video camera’s aan computers te koppelen. Sony gebruikt vooral de kleinere 4-polige 1394a stekkers die geen stroom voorziening hebben. Soms noemt men in Sony documentatie deze poort ook wel eens "S100" of "S400". Dit geeft meteen een indicatie van de snelheid, 100 of 400 Mbps.

Doordat voor het gebruik van Firewire zo’n 25 dollarcent per geproduceerd toestel moet betaald worden en kort nadien al USB 1.1 gratis ter beschikking kwam heeft Firewire nooit een brede support gekend buiten Apple en Sony.

En sinds het uitkomen van USB 3 en Thunderbolt, is het duidelijk dat Firewire langzaamaan gaat verdwijnen.

Audio Firewire chipsets

Dit zijn de Firewire chipset oplossingen voor audio interfaces. Vermoedelijk zullen er geen nieuwe meer bijkomen, gezien het verschijnen van Thunderbolt/Lightpeak.

- SMSC (vroeger BridgeCo): wordt door M-Audio, Terratec, ESI, Edirol, Presonus, Apogee en Tascam gebruikt. Dit is de bekendste chipset. Veel gebruikt omdat er een standaard driver model bij zit, wat ontwikkelingskosten spaart.

- Philips AV LLC (1995): wordt o.a. door Motu en Hercules gebruikt. Zeer stabiel, maar bijzonder weinig software support van de maker. Werd dus ook alleen gebruikt door fabrikanten die er geen probleem mee hebben de volledige driver zelf te ontwikkelen. De productie is later overgelaten aan NXP Semiconductors.

- Texas Instruments TSB43CA42, (iceLynx-Micro), wordt door Pioneer, Echo en Mackie gebruikt. Dit is één van de oudste en meest gebruikte FW chipfamilies. Maar hun intrede in de audio wereld is pas veel later gebeurd en dan voornamelijk in het budget segment.

- TC Applied Technologies Dice II (2004), (ook gekend als "Wavefront Semiconductor"): TC Technologies, Alesis, Focusrite, M-Audio... Staat bekend voor de JetPLL jitter onderdrukking. Een zeer veel gebruikte FW chip in de betere interfaces. Het is een embedded product met een 500 MHz ARM processor, die toelaat digitaal te mixen of effecten toe te voegen.

- Yamaha mLan, wordt natuurlijk door Yamaha gebruikt, maar bv. ook door Steinberg, Presonus en Terratec. Een FW poort die extra software gebruikt en dus ook altijd een extra driver nodig heeft. En zoals de naam mLan al aangeeft, is dit extra protocol netwerkbaar.

- Oxford Semiconductors OXFW970 (2004): gebruikt door LaCie, Griffin, Tascam, Behringer, Miglia... Deze fabrikant is echter gekocht door PLX Technologies en de FW chips worden niet meer gemaakt.

- RME is de enige fabrikant van audio interfaces die z’n eigen interfaces helemaal zelf ontwerpt en ook de chips er voor maakt, inclusief de Firewire chip. Die wordt geïmplementeerd in een FPGA. Het spreekt vanzelf dat ze dus ook meer controle hebben over de hardware én software. En dat is een deel van de roemruchte stabiliteit van RME’s drivers, zowel op OSX als op Windows.

Firewire 400 & 800

De eerste, door Apple gecommercialiseerde versie van Firewire biedt een snelheid van 400 Mbit per seconde en heet Firewire 400. Later is een dubbel zo snelle versie ter beschikking gekomen die Firewire 800 gedoopt is.

FW 800 gebruikt een andere stekker, maar met een verloopkabel of adapter is deze poort 100% compatibel met FW400.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0