Homepagina > © GoedGeluid.be > FAQ > F > Foley

Foley

zondag 1 december 2013, door wim

De term "foley", komt van Jack Donovan Foley, één van de eersten die zelf geluiden produceerde voor film. Foley begon zijn carrière als stand-in en scenarioschrijver in de periode van de stomme film. Later begon hij effect geluiden te maken en hij legde de basis voor vele technieken die heel lang gebruikt werden bij live radio shows en in film. Sommige worden nog steeds gebruikt, maar vandaag worden de effecten natuurlijk opgenomen en beschikken de meeste producenten over immense bibliotheken zodat niet elke voetstap opnieuw moet uitgevonden worden.

Het is degene die zorgt voor de geluidseffecten bij film of radio, zoals voetstappen, piepende deuren of omgevingsgeluiden. Naast deze creatieve kant, zorgt de bruiteur er ook voor dat ongewenste geluiden in opnames weggewerkt worden. Overvliegende vliegtuigen, kerkklokken en dergelijke. Als die niet technisch kunnen gefilterd worden, worden er nieuwe opnames gemaakt.

In ’t Nederlands is dit officieel een "geluidenman". Dit klinkt echter nogal saai en zelfs doods. In Vlaanderen hoor je dan ook vaak "bruiteur" in de plaats. En Internationaal wordt vaak de Duiste term "Geräuschemacher" gebruikt.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0