Homepagina > Gear > Monitors > Vintage monitors > IMF professional monitor

IMF professional monitor

zondag 12 augustus 2012, door wim

De IMF professional monitor was de bekendste luidspreker van de Engelse fabrikant IMF Electronics. Het is een 4-weg transmissielijn ontwerp dat op voeten staat. Het was lange tijd één van de belangrijke monitors bij de BBC en het is nog steeds een zeer geliefde vintage monitor. Later werd ook een thuis versie ervan afgeleid: de TLS80.

IMF was eerst een merknaam van het Amerikaanse bedrijf van een Brit, Bud Fried, die allerlei Britse apparatuur, waaronder Quad, importeerde in de USA.

In 1968 werd door John Hayes, John Wright en David Brown IMF Electronics in de UK opgericht, met als doel luidsprekers te produceren. Bud Fried had al een paar van de toen nog experimentele monitors verkocht op een Amerikaanse vakbeurs. In die zin zou je kunnen zeggen dat hij mee aan de wieg stond. In 1975 gingen de Amerikaanse en Britse IMF bedrijven uit mekaar en ging Bud Fried tot aan z’n dood in 2005 onder eigen naam door met het maken van luidsprekers in de USA.

Bud Fried was één van de pioniers en pleitbezorgers van de tijd- en fase coherente luidsprekers. Later was ook de research ploeg van bv. Bowers & Wilkins hier een fervent voorstander van. En hij was een man die z’n opinie ook ongezouten ventileerde in woord en geschrift.

IMF Professional Monitor MKVII {JPEG}

De kast is gebouwd uit zwaar verstevigd en gedempt hoge dichtheid epoxy gelijmd spaanplaat. Meestal zijn ze langs buiten afgewerkt met Amerikaans notenfineer. Doordat het een transmissielijn systeem is, zijn dit echte zwaargewichten. Nieuw met doos zo’n 100 Kg per stuk!

Opbouw {JPEG}

De bezetting is o.a. geleverd door KEF en ELAC, met de bekende KEF B139 als woofer. Sommige versies werden door KEF speciaal aangepast voor deze luidspreker.

Er bestaan ook nogal wat versies van deze luidspreker: van de MKI tot de MKVII. Maar sommige van deze versies hebben de fabriek nooit verlaten. De bekendste is ongetwijfeld de MKIII waarvan de BBC grote aantallen heeft gekocht.

Technische gegevens

Bezetting

- bas eenheid: KEF B139 SP6171, 330 bij 230 mm vlak membraan
- midden eenheid: Celestion HF 1300, 130 mm kunststof conus
- hoog eenheid: KEF T27, 45 mm met kunststof conus, gedempt met ferro-fluid
- super-tweeter 21 mm Celestion HF2000, ITT/STC/Coles STC-4001G of ELAC TW2100 (equivalent: TDL 19DT21) kunststof conus, gedempt met ferro-fluid
- Scheidingsfrequenties: 375 Hz, 3,5 kHz en 13 kHz
- niveau regeling: ± 2 dB, drie stappen voor midden, hoog en supertweeter

Algemene gegevens

- frequentie bereik: van 19 Hz tot 40 KHz
- aanbevolen versterker vermogen: 40 tot 100 W
- rendement: 82 dB bij 1 W, gemeten met roze ruis, 25 W produceert ongeveer 100 dB
- nominale impedantie: 8 Ohm
- gewicht ongeveer 79 Kg, incl voet
- afmetingen: 95 bij 40 bij 46 cm

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0