Homepagina > Elektronica DHZ > Killatone - DIY Auratone monitor

Killatone - DIY Auratone monitor

zaterdag 21 februari 2015, door wim

Wie een mid-monitor wil zoals de Auratone, dient over de nodige financiën te beschikken, tenzij je natuurlijk voor Behringer kiest. Want zowel de hedendaagse Avantone’s als de originele Auratones zijn peperduur.

De Killatone is een betaalbare Auratone vervanger die heel eenvoudig te bouwen is. Er zit één luidspreker chassis in en een eenvoudig impedantie correctie netwerk.

Wie geen schrik heeft van DIY kan met dit projectje aan de slag. Een paartje is te bouwen voor minder dan 125 euro.

Dit is een ontwerp van Thomas Barefoot, van Barefoot Sound. Barefoot Sound is een kleine fabrikant van erg goede studio monitors. Buiten de USA zijn ze zo goed als onbekend.

Het is een 5" Fostex FE126E magnetisch afgeschermde driver in een gesloten box van 3,6 liter met een -3 dB punt bij 117 Hz. Om de curve te rechten wordt gebruik gemaakt van een parallel impedantie compensatie network (R2, C1) met een baffle step compensatie filter (R1, L1).

JPEG

Constructie:

Het prototype is gemaakt van 20 mm MDF. De driver is niet in het midden geplaatst, maar naar één kant. Daarom is er ook een linker- en een rechter luidspreker. De hoeken zijn afgerond om minder verstrooing van het geluid door de kast te hebben. Ook de rand van de luidspreker opening binnen in, is afgerond. Je kan hier net zoveel werk van maken als je zelf wil, natuurlijk.

De enige kritische afmetingen zijn:

1. Het interne volume - 3,6 liter - bepaalt het -3 dB punt in het laag en de demping.

2. Het front oppervlak - De baffle step compensatie filter is ontworpen voor een 20 cm vierkant.

3. De hoeveelheid dempingsmateriaal - Dit helpt niet alleen met het -3 dB punt in ’t laag, maar onderdrukt ook interne resonantie van de kast.

Het prototype leverde volgende frequentie karakteristiek op:

Modificaties:

De Fostex FX120 is een eerder prijzige drop-in vervanger. Hij heeft een wat vlakker respons high frequentie bereik en 5 keer zoveel conus uitslag. De FX120 is wel niet magnetisch afgeschermd.

De Tang-Band W4-656SC-4 is een budget modificatie. Het is een uitstekende vervanger, die wel wat experimenteren met het netwerk vereist.

Leveranciers:

Fostex FE126E, zo’n 55 euro per stuk.

Fostex FX 120, zo’n 140 € per stuk.

Tang-Band W4-656SC-4, zo’n 30 euro per stuk.

1 Bericht

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0