Homepagina > Gear > Microfoons > LDC > Lewitt Audio LCT550

Lewitt Audio LCT550

maandag 9 mei 2016, door wim

De LCT 550 is momenteel de stilste microfoon ter wereld*, met 0 dB eigen ruis, zonder de capsule. Met capsule wordt dat 3 db, door de beweging van lucht moleculen in de nabijheid van het membraan. Koppel dat aan een hoge output en je hebt een winnaar. Z’n prijs van zo’n 700 euro mag dan ook zeer redelijk genoemd worden.

  • De LCT 550 is een large-diaphragm (LDC) studio microfoon uit Oostenrijk met een groot dynamisch bereik, wat het toepassingsgebied heel breed maakt. Het is een cardioïd mic, die zonder transformator werkt. Deze microfoon wordt geleverd in een koffertje, met een anti-schok ophanging en een windscherm.

JPEG

Het is een behoorlijk heldere microfoon, zonder hardheid in het hoog, die het zeer goed doet op stemmen. Maar ook instrumenten als gitaar en piano komen zeer goed over.

Deze mic heeft twee standen voor de verzwakker: -6 dB of -12 dB, maar ook een stand die toelaat dat bij te sterke signalen de mic automatisch een meer verzwakt. Er wordt zelfs een clip historiek bijgehouden, al vraag ik me af wat daar het nut van is, gezien de maximale geluidsdruk die deze mic aankan.

De verzwakker op -12 dB geeft namelijk een maximum SPL van 152 dB (A)! Dat geluidsniveau is met luidsprekers bijna onmogelijk te bereiken en de eventuele toehoorders zijn al lang met gehoorbeschadiging afgevoerd. En zonder de verzwakker is de belastbaarheid al een zeer respectabele 140 db.

De verzwakkers zijn bovendien ontworpen zoals het hoort: de spanning op de capsule wordt verlaagd. Maar al te vaak worden er kleine condensators parallel geschakeld aan de capsule en dat beïnvloedt niet alleen de ruis productie, maar ook de frequentie curve.

Daarnaast heeft deze mic twee hoogdoorlaat filters: 80Hz, 12dB/octaaf en 160Hz, 6dB/octaaf.

De toleranties bij de fabricage zijn zo nauw dat twee willekeurige LCT550’s altijd een "matched pair" vormen met 0 dB verschil!

De bediening van de elektronica gebeurt met membraan druktoetsen, wat geluidsloos is, maar wat bij velen geen gevoel van kwaliteit geeft door het gebrek aan feedback en doordat je niet kan zien in welke stand de schakelaars staan.

*0 dB eigen ruis betekent niet dat deze microfoon geen ruis produceert, wel dat de ruis in geen enkele omstandigheid hoorbaar kan zijn.

De dB is immers een relatieve waarde en nul betekent "1", of even sterk als de referentie waarde. Die referentie waarde is in dit geval de grens van het menselijke gehoor.

Er zijn zelfs meet microfoons van bv. B&K die een negatieve waarde hebben. De B&K 4179, bv. heeft een eigen ruis van -2,5 dB. Maar dat is een meetmicrofoon met een bereik van 10 Hz tot 10 kHz en die klinken niet noodzakelijk muzikaal.

Er zijn zelfs nog extremere voorbeelden te vinden, maar die hebben dan bv. een vervorming van 3% bij een geluidsniveau van 80 dB. Daar zou je zeker geen muziek willen mee vastleggen.

Technische gegevens

- Capsule: met 3 micron goud opgedampt Mylar membraan, Ø: 25,4 mm
- Patroon: cardio
- Frekwentiebereik: 20 tot 20.000 Hz
- Gevoeligheid: 36 mV / Pa (-29 dBV), +/- 0 dB @ 1 kHz
- Signaal / ruis verhouding: 91 dB (A)
- Eigen ruis niveau: 0 dB (A)
- Dynamisch bereik: 140 dB (A)
- Max. SPL bij 0,5 % THD: 143 dB
- Verzakkers: 6 dB of 12 dB
- Laag filters: 80Hz, 12dB/octaaf of 160Hz, 6dB/octaaf
- Eigen impedantie: < 150 Ohm
- Aanbevolen aflsuitimpedantie: > 1.000 Ohm
- Voeding: 48 V +/- 4 V
- Stroomverbruik: 5,5 mA
- Behuizing: spuitgiet zinklegering
- Aansluitng: 3-pin XLR, mannelijk, verguld
- Afmetingen: 158 x 52 x 36 mm
- Gewicht: 425 g

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0