Homepagina > Blog > MaidSAFE, de eerste echte cloud?

MaidSAFE, de eerste echte cloud?

zaterdag 5 juli 2014, door wim

MaidSafe is een opmerkelijk project met een actief forum. Het product zelf is er nog niet, maar werd wel al op grote schaal getest. Een eerste release wordt in juli van dit jaar verwacht.

MaidSafe is open source en er is een api voor ontwikkelaars. Dat zou snel tot een grote variëteit aan toepassingen moeten leiden.

De sociale, politieke en economische implicaties zijn mogelijk enorm. Net als bij bitcoin is er geen centraal beheer. Het systeem zou onkraakbaar zijn. En de privacy absoluut, indien gewenst. In het post-Snowden tijdperk zijn dat zeer belangrijke argumenten.

SAFE-MAID

SafeMaid is een project van een Schots bedrijf. De naam is een samentrekking van twee delen:

- MAID staat voor "Massive Array of Internet Disks", naar analogie met RAID. Redundancy, betekent dat in principe gegevens nooit verloren kunnen gaan.
- SAFE staat voor "Secure Access for Everyone". Geen server die kan gehackt worden, geen snuffelaars onderweg. Het SAFE netwerk is een "distributed data management service". Net als een bedrijfsserver, maar dan peer-to-peer.

Gegevens worden opgeslagen in het netwerk door ze eerst te versleutelen, in stukjes te knippen en dan de stukjes in meerdere exemplaren te verspreiden over het netwerk. Ongeveer zoals een RAID opstelling van meerdere harddisks ervoor zorgt dat er geen data verloren gaan als er schijven kapot gaan.

De benodigde opslagruimte ontstaat door het delen van de harde schijven van heel veel andere gebruikers. Die stellen net zoveel of zo weinig ter beschikking als ze zelf willen. Het is meteen ook duidelijk dat zo’n netwerk alleen kan slagen als er heel veel deelnemers zijn.

De gebruikers kunnen natuurlijk alleen hun eigen privé data "zien" en natuurlijk alle publieke data. Voor andere privé stukjes hebben ze geen sleutel. Ook het netwerk zelf kan deze data niet ontsleutelen. De sleutel blijft immers ten allen tijde op je eigen computer. Doordat de sleutel altijd op je eigen computer blijft, is de veiligheid ervan alleen je eigen zaak. Laat je de sleutel gewoon op je computer, dan kan iedereen die je computer gebruikt ook aan de gegevens. Verplaats je simpelweg de sleutel naar bv. een USB-stick, kan je de sleutel eenvoudig verwijderen en meenemen. Een duplicaat kan je dan ergens verbergen, moest je de USB-stick verliezen. Maar je kan de sleutel ook op je smartphone bewaren, bv.

Het gaat ook niet alleen over opslag. In principe kan bv. ook mail in het netwerk opgeslagen worden én getransporteerd. En ook gedeelde sleutels zijn mogelijk, om met een beperkte groep van andere gebruikers te delen. Natuurlijk kan er ook onversleutelde, publieke data in opgeslagen worden. Publieke webpagina’s bv.

Communicatie

De communicatie in he netwerk is gebaseerd op de bestaande Internet protocollen, maar intelligent. Data gaat zich bv. verplaatsen binnen het netwerk om in de buurt te blijven van waar de meeste gebruikers zitten. Dat maakt toegang tot alle soorten gegevens ook sneller. Je mail komt niet meer van een centrale server, maar van gebruikers in je buurt. Er is natuurlijk een lijst van alle stukjes, maar ook die lijst wordt "in het netwerk" opgeslagen. En dat is veel meer "cloud" dan bv. Apple’s iCloud, die nog steeds centraal zit bij Apple’s datacenters in de USA.

Safecoins

Bijkomend genereert SAFE krediet. Iemand die veel opslag aanbiedt en weinig verbruikt, zal SafeCoins oogsten. Wie veel verbruikt en weinig aanbiedt, zal SafeCoins moeten aankopen. Het is de bedoeling dat met SafeCoins ook andere diensten en zelfs producten kunnen betaald worden.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0