Homepagina > Gear > Monitors > Vintage monitors > Mordaunt-Short MS20

Mordaunt-Short MS20

donderdag 9 februari 2012, door wim

Deze luidspreker werd in 1982 geïntroduceerd, samen met de MS30 en MS40 reeksen. Aanvankelijk was hij helemaal niet als studio monitor bedoeld. Ze kostten 89 £ per paar en dat was voor die tijd een ongewoon lage prijs, waar ze heel veel kwaliteit voor boden. En de prijs was een reden waarom veel studio’s ze kochten als vervanging voor Auratones.

Daar waar in de USA de Yamaha NS10 de aanzet was voor kleinere monitors in de studio, was dat in Europa de Mordaunt-Short MS20 en de AR18.

De reden waarom ze toch in de studio bleven: deze MS20 is een zeer goede luidspreker en klinkt ook heel luid nog uitstekend. Iets dat veel mensen verbaasde, gezien het kleine luidsprekers (amper 42 cm hoog) zijn. Dit is dan ook één van de redenen dat "near-field" zo’n begrip werd. Deze luidsprekers waren immers klein genoeg om op de mixtafel geplaatst te worden en dat betekende een heel nieuwe belevenis voor de studio technieker.

Mordaunt-Short MS20

Technische gegevens

- Principe: gesloten tweeweg systeem
- Frequentie bereik: 65 tot 20.000 Hz
- Lage tonen driver: 208 mm papieren conus met grote uitslag, geïmpregneerd
- Hoge tonen driver: 12 mm synthetische dome met ferrofluid koeling en demping
- Scheidingsfrequentie: 3,5 kHz
- Belastbaarheid: geschikt voor versterkers van 10 tot 100 W
- Impedantie: 8 Ohm
- Afmetingen: 245 bij 420 bij 190 mm

Mordaunt-Short werd in 1987 overgenomen door TGI Plc. die ook de eigenaars van Tannoy en Goodmans Loudspeakers Limited waren en zo de grootste luidspreker fabrikanten van Europa werden. De TGI groep werd op zijn beurt in 1999 overgenomen door de HiFi winkelketen Audio Partnership Plc. Audio Prtnership is ook eigenaar van befaamde HiFi merken als Cambridge Audio, Audio Innovations en Synergy.

NOTA: Er is ook nog een latere MS20i reeks, uit de negentiger jaren. Dat is een andere luidspreker, een kleine basreflex met een plastic front. De woofer is voor ’t gemak één geheel met het front en de tweeter heeft een ovale behuizing. Hiervan zijn duizenden exemplaren verkocht en de luidsprekers die bv. op eBay aangeboden worden, zijn bijna altijd deze latere versies.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0