Homepagina > Gear > Monitors > Vintage monitors > Philips 22RH545

Philips 22RH545

maandag 6 februari 2012, door wim

Deze monitors werden door Philips geïntroduceerd in 1976. Met een prijs van zo’n 2.000 euro per stuk waren het dan ook geen gemiddelde huiskamer luidsprekers. Voor de Duitse broadcast sector zijn het jarenlang referentie luidsprekers geweest en ook de RTBF gebruikte ze in grote aantallen. Vooral omdat geen enkele luidspreker meer consistentie bood bij het wisselen tussen hoofdtelefoon en monitor. Zelfs nu nog zijn er hier en daar in gebruik. Deze monitor werd tot 1981 geproduceerd.

Het is dan ook een typische allesvreter, die een zeer vlak frequentiebereik koppelt aan uitgebreide instel mogelijkheden om te compenseren voor de opstelling en de kamer. Hij heeft bv. drie schakelaars om te compenseren naargelang de luidspreker op de grond, zijdelings tegen de muur of ruggelings tegen de muur wordt geplaatst. Daarnaast zitten er ook draairegelaars op om het frequentieverloop vlak in te regelen. En deze regelaars zijn een heuse parametrische equalizer.

Het is natuurlijk het MFB (Motional Feedback*) systeem dat er voor zorgt dat deze luidspreker in het laag met gemak tot 20 Hz doorloopt. Er zijn niet veel monitors die ’m dat nadoen. De maximum geluidsdruk is niet zo hoog als je zou vermoeden op basis van de technische gegevens. Philips heeft er voor gekozen kwaliteit te laten voorgaan op luidheid. Hij blijft dan ook aangenaam klinken, zelfs bij hogere afluisterniveaus.

Wat het MFB systeem ook doet, is de monitor minder afhankelijk maken van de ruimte. Op de een of andere manier lijken ze veel minder gevoelig voor reflecties in de ruimte. En dat uit zich ’t meeste bij ’t weergeven van stemmen. Of dat nu commentaren zijn of zang, schijnt weinig uit te maken.

Philips 22RH545 professional monitor

Technische gegevens

- Frequentiebereik: 20-20.000 Hz
- Ingangsgevoeligheid: continu variabel 1-23 Volt over 100k Ohm (asymmetrisch) en 10k Ohm (symmetrisch).
- Lagetonenversterker: 50 W
- THD: < 0,1% bij 40 W
- Middentonenversterker: 35 W
- THD: < 0,1% bij 25 W
- Hogetonenversterker: 15 W
- THD: < 0,11% bij 10 W
- Scheidingsfrequenties: 500 en 3.000 Hz
- Luidsprekers: lage tonen AD12100/MFB4 diameter 30 cm, midden tonen dome AD0211/SQ8. Hoge tonen dome AD0162/T8
- Afmetingen: 650 x 436 x 320 mm
- Gewicht: 30 kilogram.

Philips 22RH545 professional monitor zonder front

* Motional Feedback staat voor een systeem waarbij de lage tonen luidspreker is uitgerust met een keramische versnellingsopnemer. En deze opnemer levert de gegevens waarmee de versterker kan nagaan of de luidspreker het originele signaal volgt, en, indien nodig, kan compenseren voor niet lineair gedrag hiervan.

Niet alleen Philips heeft dit toegepast. Er zijn ook fameuze PA speakers van het Nederlands bedrijf Stage Accompany, de VN3100-25 (1988) die hetzelfde systeem toepasten, met een aparte digitaal regelbare versterker.

En naast deze professionele toepassingen, hebben ook andere fabrikanten met MFB geëxperimenteerd: Om te beginnen, Panasonic met de SB-88H passieve luidsoreker en bijhorende SA-52 H MFB lampen versterker (1966), Jamo met de MFB100 en MFB300 (1977), Restek Optima en Laser (1977), het Belgische K&M met de Servo Sound KM20, KM30, KM50, KM52 en KM5000 (1977), Sony met de MHC7900 mini set en de SA-S1 luidsprekers (1990-1995) en de Grundig Apollo 2000 luidsprekers (2003). En er is ook nog de Servo Statik 1, van New Technology Enterprises. Een hybride luidsprker uit 1966, gebaseerd op een 18 duims Electro Voice woofer met twee spreekspoelen voor het laag en elektrostatische luidsprekers voor het hoog. De tweede spreekspoel van de woofer gaf dan servo feedback aan de versterker. Later werd dit bedrijf bekend als Infinity.

En dan zijn er nog de rariteiten, op maat gemaakt: de MFB-optimus 2 speciaal gemaakt voor de Wisseloord studios in Baarn, Nederland (15-44KHz, 96dB/m, TD <0.002%, max. 350Watt). En een speciaal voor de niet meer bestaande Alhambra bioscoop in Amsterdam gebouwde subwoofer, de MFB-al1, opgenomen vermogen ongeveer 2500 Watt...

NOTA: Volgens Thomas Baur, admin van MFB Freaks is het bovenstaande een broodje aap verhaal. En hij kan het weten, want op MFB Freaks is zelfs de ontwerper van de MFB luidsprekers een regelmatig bezoeker.

Er zijn maar enkele fabrikanten die nog verder gegaan zijn: Backes & Müller en Dynaudio. Dynaudio heeft in de Air serie een "Advanced Bass Management" dat rechtstreeks afgeleid is van Philips’ MFB systeem. En bij B&M noemt men de moderne versie van MFB "DMC", maar dat gaat net als bij Dynaudio veel verder en is een digitaal systeem.

Veel audio-pro’s willen geen digitale toestanden, displays en software in hun luidsprekers. En al helemaal geen netwerk. Jammer, want zo kijken ze voorbij de beste monitors ter wereld.

4 Berichten

 • Philips 22RH545 Le 28 februari 2012 à 21:11, door Thomas Baur - MFBfreaks.com

  Beste Wim,

  Alhoewel ik je enthousiasme omtrent deze beslist legendarische boxen volmondig toejuich en beaam, moet ik toch als kritische kanttekening opmerken dat het geschreven artikel diverse onjuistheden bevat, of eigenlijk slechts enkele echte juistheden bevat. Om te beginnen blijkt uit je omschrijving van het bedieningsgedeelte van de 22RH545 dat je zelf nog niet de eer hebt gehad ermee te werken. De box heeft inderdaad inschakelbare correctiefilters waarmee invloeden van wanden en vloer kunnen worden gecompenseerd, maar er is beslist geen sprake van een parametrische equalizer op deze box. Dat zou bovendien bij een box als deze, ontworpen als monitor (dus getrouwe weergever!) ook beslist overbodig zijn. Wel is er een mogelijkheid om de trebleweergave te regelen met instelbaar kantelpunt (7kHz of 10kHz) en een regelaar om het basbereik van -10dB tot +10dB te beïnvloeden. Verder kan de ingangsgevoeligheid (of zo je wilt "gain") van de box worden geregeld en kan, bij toevoer van een ongebalanceerd stereokanaal, het linker- of rechtersignaal worden geselecteerd. That’s about it!
  Het vehaal dat Stage Accompany een MFB box zou hebben gebouwd, is een bekend gerucht dat echter op onjuistheden gebaseerd is. De SA Blue Box (alias Philips VN-3100) is een box met digitale geluidsprocessor maar hanteert hierbij geen enkele vorm van Motional Feedback, bewegingsterugkoppeling. Het eerder beschreven piezokeramische opneemelementje in de woofer zit daar niet in.
  Ook de MFB Optimus van Wisseloord en de subwoofer AL1 horen helaas thuis in de categorie "broodje aap verhalen" en zijn beide door dezelfde bron in de wereld geholpen maar kunnen met 100% zekerheid worden ontkracht.

  Wat echter wél de moeite van het vermelden waard is, is dat deze boxen juist uitblinken door hun prettige, warme "analoge" sound; een sound die tegenwoordig door meer en meer muziekliefhebbers (en muzikanten!) gewaardeerd en gezocht wordt! Doordat er in dit hele verhaal geen enkele digitale schakeling wordt toegepast is dit een super eerlijke box die je exact laat horen wat je erin stopt! Anno 2012 is alles digitaal, DSP, effecten, oversampling en noem maar op, en voor wie het pure analoge geluid waardeert is dit een echte aanrader.

  Overigens leuk te weten dat de "uitvinder" van de MFB boxen nog steeds leeft en waarschijnlijk met belangstelling je artikel zit te lezen.

  De 22RH545 is de "olifant" uit een familie met nog heel wat kleinere broertjes en die zijn de laatste jaren weer sterk in trek. In de thuisstudio aan de mixer als monitors maar ook in de huiskamer of op de studeerkamer als superdeluxe speakers aan de PC. De toepassingen zijn eindeloos! En wanneer je eenmaal met die toffe oude boxen aan de gang gaat, gaat er een wereld van vintage Hifi voor je open.... :)

  Beantwoord dit bericht

  • Philips 22RH545 Le 28 februari 2012 à 22:45, door wim

   Hi Thomas,

   Bedankt voor je uitgebreide reactie.

   Dat de regeling al dan niet een parametrische equalizer is of niet, hangt af van je definitie van zo’n ding. Ik vind het ook geen echt interessante discussie. Laat het ons op een regeling houden,want parametrische equalizer is inderdaad overdreven.

   De Philips VN-3100 heeft wel degelijk een terugkoppeling. Niet met een piëzo, zoals Philips het doet, maar met een weerstand en stroommeting. Dat geldt trouwens ook voor de K&M reeks. En noch Dynaudio, noch B&M geeft details over hun systeem, maar beide gebruiken een vorm van terugkoppeling.

   Dat die twee rariteiten niet bestaan kan best. Bedankt voor het vermelden. Ik zal de tekst aanpassen.

   En overigens is Piet niet de uitvinder van het systeem. De eerste experimenten met een feedback vanaf de luidspreker dateren al van voor de Tweede Wereldoorlog. Er zijn verslagen van o.a. AES, maar die zitten achter een nogal dure paywall. Ook de National dateert al van 1966 en gaat dus de Philips MFB enkele jaartjes vooraf. Er zijn ook experimenten geweest met condensator metingen, maar die zijn nooit in productie genomen.

   En de basis van dit artikel zijn enkele gesprekken met mensen van de RTBF, waar de 545 tot enkele jaren geleden in gebruik was en misschien nog is.

   En ik voeg een link naar mfbfreaks.com toe. Dat is ook voor de lezers van deze site interessant.

   Beantwoord dit bericht

   • Philips 22RH545 Le 22 maart 2012 à 09:42, door René Schrauwen

    Hallo Wim,

    het terugkoppelsysteem waarmee de Philips VN3100-25 (officieel: VN3100|25) is uitgerust heet officieel DDC (Dynamic Damping Control), ontwikkeld door Stage Accompany.
    De VN3100-25 is exact gelijk aan de vermaarde Stage Accompany Blue Box (SA4525), alleen met verschil dat de kast (en drivers en hoorn) en het LED-paneeltje (aan de voorkant) van kleur zwart zijn.

    De gebruikte SA versterkers (PMS-5000) zijn van beide kasten exact het zelfde.
    De signaalweg van de PMS-5000 is compleet analoog, de DACs in de versterker dienen allen voor het digitaal bedienen van de "potmeters" voor o.a. de volumeregeling en limiters (levelers).

    De VN3100-25 was origineel uitgerust met de SA8525 Ribbon Compact Driver en de SA1503 woofer.
    Deze kast vind ik nog steeds de best klinkende actieve luidspreker aller tijden.
    Het zuivere ribbon-geluid i.c.m. met de heel warm klinkende SA1503 woofer is machtig om naar te luisteren.
    SA was zijn tijd toen ver vooruit.

    Van de Philips VN3100-25 moeten een paar sets in omloop zijn, maar tot nu toe heb ik maar een set gevonden, en die staat bij mij thuis :-)

    Mocht je meer informatie en/of foto’s van de VN3100-25 (SA Blue Box) willen hebben mag je mij een mailtje sturen.

    Groetjes René Schrauwen

    Beantwoord dit bericht

    • Philips 22RH545 Le 22 maart 2012 à 17:50, door wim

     Hi René,

     Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik heb ooit één keer een paar gezien van de Philips VN3100-25 en daarna nooit meer iets van vernomen. De hoop om ooit een paar te vinden, heb ik dan ook al lang opgeborgen.

     Beantwoord dit bericht

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0