Homepagina > Audio & video software > Theater & licht > Q Light Controller Plus

Q Light Controller Plus

vrijdag 6 juni 2014, door wim

Q Light Controller Plus is een open source en gratis DMX licht sturingsprogramma. Het is de opvolger van QLC. Het programma is beschikbaar voor OSX, Windows en Linux en komt met een uitgebreide bibliotheek (meer dan 360 apparaten en groeiend) van DMX apparaten. Apparaten die niet in de bibliotheek zitten, kan je makkelijk zelf toevoegen. Op het forum is er ook een speciale rubriek voor nieuwe "fixtures".

Een webserver is ingebouwd, waardoor je alles draadloos kan besturen van op eender welk platform met een recente browser. Denk hierbij aan een ipad, iphone of Android telefoon of tablet.

QLC+ kan raar genoeg ook geluid afspelen. Dat kan handig zijn als er geen aparte geluidsinstallatie is. En natuurlijk is er ook audio input, om licht met geluid te synchroniseren.

MIDI input, output en feedback (voor devices met gemotoriseerde faders) is natuurlijk ook aanwezig met support voor Notes, Control Change, Program Change en Beat clock MIDI signalen. Zowat elk MIDI device kan dus ingezet worden. Van een typische fader controller zoals de Behringer BCF2000 tot een drumpad.

QLC+ ondersteunt ook plugins. De belangrijkste is de OLA plugin, die "Open Lighting Architecture" koppelt aan QLC+. Daarnaast zijn er nog plugins voor ArtNet en OSC. Het is bv. getest met de TouchOSC apps van Hexler voor iOS.

- Meer video tuts voor QLC+ kan je hier vinden.

Click & Go

Click & Go is een nieuwe macro standaard die toelaat bv. kleuren te kiezen op een visuele manier en die eigenschappen makkelijk over te brengen op een hele array aan apparatuur. "Visueel" betekent dan bv. met een kleurwiel, of eender welke andere methode die gewenst is. Zo’n instelling kan opgeslagen worden als widget, wat ze meteen beschikbaar maakt op elk relevant niveau binnen QLC+. Dat maakt verregaande interface aanpassingen mogelijk zonder je meteen te verplichten tot het maken van je eigen interface.

QLC+ komt in ’t Engels, maar er zijn vertalingen voor Catalaans, Duits, Fins, Frans, Italiaans, Nederlands, Spaans en Tsjechisch.

1 Bericht

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0