Homepagina > Gear > Monitors > Vintage monitors > RCA LC-9A

RCA LC-9A

dinsdag 10 maart 2015, door wim

RCA LC-9A is nog veel minder bekende luidspreker dan zijn kleine broer, de breedband LC1-A. Het is een ontwerp van. A.J. May, die bij RCA luidsprekers ontwierp van 1943 tot in de jaren ’80. RCA concurreerde toen vooral met de Altec A7 en probeerde z’n monitors beter te maken dan die Altec door ze het geluid meer te laten bundelen. Dat zou een voordeel moeten opleveren door minder rondzang te veroorzaken en de radiale hoorns zorgen tegelijk voor meer rendement en een vlakkere frequentie curve.

Deze luidspreker was vooral bedoeld voor auditoria, bioscoop zalen en theaters, maar vond ook gretig gebruik in de wat grotere studio’s. Hiervoor werd bij het ontwerp ook rekening gehouden met inbouw in muur of plafond, zij het altijd met uitstekend hoorn gedeelte. Helemaal vlak kon je ze dus niet wegwerken.

De LC-9A heeft een 120 graden radiale hoorn, zowel voor de hoge tonen als voor de lage tonen weergave. Dat is vrij uniek, maar betekende ook hoge productiekosten en heeft ervoor gezorgd dat er van deze luidsprekers maar weinig verkocht werden. Ze zijn behoorlijk zeldzaam. Niemand weet precies hoeveel er van gemaakt zijn, maar schattingen lopen uiteen van 100 tot 300 paar. Vooral buiten de USA is het een echte rariteit. Mede daardoor is het een luidspreker waarvoor audiofielen wel eens belachelijke bedragen neertellen.

Het is een bass-reflex ontwerp, met drie baspoorten onder de lage tonen luidspreker. De lage tonen hoorn zorgt voor een flinke bump bij 300 Hz, die echter in de praktijk niet stoort. En een vlakker verloop in het hoog moet je van geen enkele speaker verwachten dan van deze "auditorium monitor".

De basluidspreker, met een zeer grote keramische magneet, werd door RCA zelf gemaakt.

De midden- en hoge tonen compressie driver werd door JBL gemaakt en door RCA herlabeld. Later werden deze vervangen door Emilar EA175 drivers die nog vlakkere weergave curve hadden.

Het derde orde passieve scheidingsfilter had de wisselfrequentie bij 500 Hz, maar veel sets waren toen al in gebruik met actieve scheidingsfilters en aparte eindversterkers voor de lage- en hoge tonen sectie.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0