Homepagina > Elektronica DHZ > Handleidingen > SDR op de Mac

SDR op de Mac

dinsdag 4 februari 2014, door wim

De RTL2832U is een chipset voor USB TV-sticks. Zo’n stick kan je op Amazon en in de meeste PC winkels vinden voor zo’n 20 tot 30 euro. De bedoeling is niet om er TV mee te kijken, maar wel om ’m in te zetten als breedband ontvanger. En de band die de chipset heeft, is erg groot: van zo’n 100 MHz tot 1,2 GHz.

Met Software Defined Radio (SDR) kan je zo’n chipset prima gebruiken als ontvanger voor zowat eender wat. Van gesprekken tussen piloot en controle, over weerberichten, weerfoto’s tot allerlei digitale afstandsbesturingen (433 MHz, bv.).

Op de site van Alain de Carolis vind je instructies hoe je Windows software voor DSR op je Mac installeert. Alain gebruikt hiervoor WineSkin, een AppleScript en een Python programma. Hij heeft een speciale versie van de BorIP server en het programma HDSR gemaakt die "portable" zijn. Dat betekent dat je ze niet eens hoeft te installeren en dat je ze even goed van CD of USB stick kan draaien.

Geef de programma’s veel tijd bij ’t opstarten. Het detecteren en configureren van de USB TV stick kan enkele minuten in beslag nemen.

En bij Ham Radio Science gaat men er nog verder op in.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0