Homepagina > Gear > Microfoons > Dynamisch > Sennheiser MD21

Sennheiser MD21

woensdag 8 december 2010, door wim

De Sennheiser MD21 is een microfoon met historie. In 2004 kon Sennheiser z’n 50-jarig jubileum vieren en werden de serienummers 1, 2 en 3 geveild. Sennheiser maakt er nog steeds een nieuwe versie van, de MD21-U (zo’n 400 euro). Er zijn natuurlijk nog andere versies. Het is de omnidirectionele versie van de veel bekendere MD421

Sennheiser maakt deze microfoon sinds 1953 onder eigen naam, eerst Labor W en later Sennheiser, maar ook als OEM fabrikant voor Telefunken en Grundig. De versie van de mic staat op een metalen typeplaatje aan de aansluiting voor de klem. Als dat plaatje er niet is, kan je alleen de aansluitingen doormeten om uit te vissen welk type je precies hebt. Zelfs als je MD21 snoer moest eindigen in een 6,35 mm jack stekker, blijft dit een gebalanceerde mic. Van de de meeste versies kan nog steeds het element vervangen worden. Alleen van de allereerste niet meer. Die gebruikten een groter element dat niet meer geproduceerd wordt.

Het is een onverwoestbare reportage microfoon, maar er zijn ook mensen die ’m voor kick drums gebruiken. Hij heeft dan ook een zeer hoog maximum geluidsdruk niveau. En iedereen heeft wel een ander geprefereerd gebruik voor deze mic.

JPEG

Versies

- Sennheiser MD21: met kleine tuchel
- Sennheiser MD21-N: kleine verzonken tuchel
- Sennheiser MD21-HL of HN: schakelbaar, laag- of hoogohmig en kleine verzonken tuchel*
- Sennheiser MD21-2 met grote tuchel
- Sennheiser MD21-U: de nieuwste versie, met XLR stekker

* Bij de HL of HN versie is de polariteit van de aansluiting omgekeerd. De verzonken tuchelstekker kan voor een probleem met sommige kabel adapters zorgen. T-3261 of DIN 41524 is de kleine tuchel.

Technische gegevens

- Type: dynamisch, omnidirectioneel
- Frequentie bereik: 40 - 18.000 Hz
- Gevoeligheid: 1,8 mV/Pa
- Maximum geluidsdruk: 160 db
- Eigen impedantie: 200 Ohm
- Afmetingen: 143 bij 65 bij 67 mm
- Gewicht: 270 g
- Behuizing: spuitgiet zink legering
- Aansluiting tuchel*: Pin 1 = niet gebruikt, Pin 2 = +
Pin 3 = -

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0