Homepagina > Gear > Effecten > Sherman FilterBank

Sherman FilterBank

vrijdag 13 januari 2012, door wim

In de late jaren ’80 en begin jaren ’90 was Herman Gillis een gitaar spelende producer in de Belgische muziek scene. Hij was ook betrokken bij "Poésie Noire". Zijn artiesten naam is "Sherman". En toen Herman begon filters te ontwerpen, was dat meteen de merknaam.

Sherman is een uniek Belgisch merk van filters. De eerste filter heeft meteen de naam gemaakt. Deze filter wordt tot vandaag nog gemaakt, zij het in een met de tijd mee geëvolueerde versie. En nog steeds gaat elke apparaat door de handen van de meester. Printplaten worden elders bestukt, maar Herman doet de kwaliteitscontrole tot de verpakking en verzending helemaal zelf.

De eerste Sherman Filterbank’s zagen het licht in 1996 en werden door Herman zelf volledig met de hand gebouwd. Er werden maar 40 stuks van deze versie gemaakt. In diezelfde periode maakte Herman ook nog 9 Sherman CHAOSBANK’s.

Al in 1997 werden ongeveer 500 Sherman Filterbanks V1 verkocht, vnl. in de UK, België, Japan en Nederland. En tegen 1999 waren er meer dan 1.800 stuks verkocht. En tussendoor is er ook een Rodec Sherman Restyler R8 Stereo filter op de markt gekomen, natuurlijk geproduceerd door Rodec.

Momenteel werkt Herman aan een VideoSynth. Wat hij daar precies meebedoelt,is nog geheim.

De Filterbank is een vervormer die toelaat filter sweeps en effecten te creëren. Het is een 24 dB per octaaf 4-polig dubbele filter module met 1 ingang en 2 uitgangen. De filters kunnen dubbel mono of stereo gebruikt worden natuurlijk, maar ook daar tussenin, gemengd. Het is een zeer flexibel analoog filter met een grote overdrive en kan natuurlijk op de gebruikelijke manieren intern en extern gemoduleerd worden. Maar deze uitleg levert je waarschijnlijk niet veel op, want dat klinkt helemaal hetzelfde als de meeste andere filters.

We laten dus beter even Herman Sherman himself aan ’t woord om uit te leggen en vooral te laten horen wat zo’n Filterbank allemaal doet:

DEEL 1

DEEL 2

En ik weet niet of je ’t gehoord hebt, maar Herman heeft een haan. En een filosofie: om kwaliteit te leveren blijf je beter klein als producent. En daarin kunnen we ’m alleen gelijk geven. Zijn product is absoluut uniek en waarschijnlijk het apparaat met de meeste creatieve mogelijkheden op de markt.

Hoe anderen dan weer de Filterbank gebruiken als effect voor gitaar zie je in deze video:

En sommige producers gebruiken een Filterbank om drums te vervormen:

Filterbank V1

De eerste in serie gemaakte Sherman Filterbank (tot serienummer 3000) wordt niet meer geproduceerd en is vervangen door de V2. Hij heeft, kort opgesomd, volgende mogelijkheden:

- Onafhankelijke laagdoorlaat bandpas en hoogdoorlaat filters
- Instelbare resonantie, frequentie en ADSR (Attack, Decay, Sustain, Release, positief - negatief) regelaars
- Parallel of in serie schakelbaar
- De tweede filter heeft een 6 oktaven schakelaar en kan gesynchroniseerd worden met de eerste filter
- 1 ADSR generator heeft een uitgang om te koppelen met meerdere filterbanken of andere modulaire systemen. Dit wordt getriggerd door het inkomend signaal, een tweede ingangssignaal of een gate
- 1 FM ingang voor alle filters, interne of externe audio, LFO of CV
- 1 VCA overdrive met een AR generator
- 1 ring modulator ingang, met interne of externe audio sturing, LFO of CV

Filterbank V2

De V2 is functioneel gelijk aan de V1, maar heeft een aantal extra’s. Er zijn 5 bijkomende schakelaars en 2 bijkomende LED’s. Ook de layout van het front werd verbeterd. De Sherman Filterbank V2 kan ook via MIDI aangestuurd worden. Van deze versie bestaan sinds 2006 ook een rack mounted versie, een 2-kanaals rack mounted versie (1.275 euroincl. BTW bij Thomann) en een Tabletop Quad Modular Filter. Het laatste wordt echter niet meer geproduceerd.

- Aansluiting voor een voetpedaal. Hiermee kan de frequentie en de bypass bediend worden.
- Een 5 mm groene LED als indicator voor "Effect aan"
- Een schakelaar met 3 standen: Hi boost, Hi cut en uit
- Een schakelaar met 3 standen: stand 1 "Sensitrig", verdubbelt de gevoeligheid van de triggeringang, stand 2 "Limit", beperkt de uitsturing van de trigger ingang en stand 3 "off" uit.
- Een schakelaar met 3 standen: stand 1 +1 oktaaf, stand 2 +1 kwint, stand 3 uit.
- Een schakelaar met 3 standen, voor de "Tracking" functie - een monofone pitch volger, die filter 2 laat meelopen met de pitch op filer 1, dit maakt dat filter filter 2 gaat volgen via de "harmonics" schakelaar.
- Een witte LED, indicatie dat het tracking systeem "locked on" is.
- Een schakelaar met 3 standen: in de LFO sectie, stand 1 zaagtand, stand 2 "AR retrig", stand 3 uit.

Afmetingen van de TABLETOP versie

- Breedte: 430 mm (19 ")
- Diepte: 110 mm
- Hoogte: 80 mm
- Gewicht: 4,3 Kg

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0