Homepagina > Blog > Sourceforge gooit Audacity er uit

Sourceforge gooit Audacity er uit

dinsdag 12 mei 2015, door wim

We weten al lang dat Sourceforge, de gekende open source host, eigendom is van Dice, een uitgever. Het moet dus opbrengen. En blijkbaar kosten sommige projecten te veel?

Niet alleen Audacity, maar bv. ook Libre Office en Gimp worden niet meer aanzien als een "Sourceforge project". En een hele boel andere ook niet. Hoeveel projecten getroffen zijn weten we niet.

Sourceforge experimenteerde in het verleden al met "wrapping" van downloads in een dun, nutteloos, maar legaal schilletje van crapware, Dat plan werd na luid protest van zowat overal, opgegeven.

Is dit een volgende bewijs van "corporate corruption"? Het is in ieder geval geen reden om ons vertrouwen in Sourceforge te verhogen. En dat zo iets gebeurt net voor de resultaten bekend gemaakt worden, is op z’n minst ook niet geruststellend. Zeker niet als je merkt dat de resultaten 13% in het rood zitten.

Via deze Google search krijg je een kijkje op wat er nogal opgezegd wordt door Sourceforge.

Het is op zich geen groot probleem voor de projecten zelf. De grotere hadden al een eigen website en de rest heeft dat snel opgelost.

Maar het grote aantal links naar die projecten is wel een groot probleem. Het corrumpeert het collectieve geheugen dat het internet is op een verschrikkelijke manier. En daar kunnen de mensen van de projecten niks aan veranderen. De enigen die er iets zouden kunnen aan veranderen, zijn de verschillende zoek motoren, Google natuurijk op kop.

Dat zo iets op een moment komt dat Google aangekondigd heeft dat ze stoppen met Google Code, een met Sourceforge vergelijkbare code repository, is nog meer verontrustend. Google biedt echter een fatsoenlijke uitgang met export naar bv. GitHub, daar waar Sourceforge alleen een mailtje stuurt naar een emailadres in hun database. Of dat adres nog klopt, interesseert ze niet. En als ’t niet meer klopt, ben je gezien. Op email hierover wordt door Sourceforge niet gereageerd.

Wat gaat het effect zijn op GitHub en konsoorten. Kunnen ze de toevloed aan nieuwe projecten aan?

1 Bericht

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0