Homepagina > Gear > Microfoons > Ambisonic > Surround microfoons

Surround microfoons

maandag 7 november 2011, door wim

Surround microfoons zijn een heel apart gegeven. Ze zijn niet alleen heel nieuw, ze zijn ook vaak voorzien van bijbehorende hardware in de vorm van digitale processors.

Daarnaast zijn ze ook vrij duur. De minste setup kost al gauw zo’n 750 euro, zonder processor. Nu is die processor ook niet altijd nodig, want het kan vaak ook met een plugin in je DAW. En er is zelfs een complete recorder met een surround setup voor ongeveer 200 euro de Zoom H2n, mits enige DIY.

Surround microfoons

- De Line Audio QM12i was een Zweedse QUAD / Multi Mic met vier capsules onder een hoek van 90° en vier kanalen en kostte maar zo’n 750 euro. De fabrikant is er echter mee gestopt.

- De Core Sound Tetramic is een compacte surround microfoon met vier capsules die vier kanalen produceert. Met de bijhorende processing software kost hij iets meer dan 1.000 euro.

- Holophone heeft een heel gamma: De H2-PRO, H2-PRO 5.1, H3-D, H4 SuperMINI, PortaMic 5.1 en de PortaMic Pro, beginnende bij zo’n goede 1.000 euro.

- De Oktava MK-012AM heeft vier capsules met een bijhorende voor-voorversterker eenheid voor zo’n 1.500 euro. De output is klassiek vierkanaals. Deze eenheid kan ook met de MK-012, MK-102 and MK-103 capsules gebruikt worden.

- De DPA 5100 (aka het "fietszadel") is een mic met vijf miniatuur capsules en vijf kanalen plus een echt LFE (subwoofer) zesde kanaal en kost ongeveer 2.600 euro.

- De Sanken WMS-5 is een mic met drie capsules en vijf kanalen en kost zo’n 5.500 euro. Bijzonder is dat hij met z’n in de body ingebouwde matrix een zeer compacte oplossing biedt die naast surround gebruik ook M/S stereo output levert.

- De Schoeps KFM360 is een bolvormige surround microfoon met twee achtvormige capsules die vier kanalen leveren, kost een kleine 5.000 euro en heeft een bijhorende DSP-4 digitale processor die z’n 6.000 euro kost.

- De Josephson C700A is een mic met twee capsules en drie kanalen die een kleine 6.000 euro kost en z’n broertje, de C700S, met drie capsules en vijf kanalen die zo’n 7.500 euro kost. Beide bieden horizontal-only native B-Formaat output.

- De Panphonic NU-880F is een handgebouwde surround microfoon op bestelling, gemaakt door recording engineer Martin Kantola. Martin specialiseert in natuur opnames en je kan op z’n site voorbeelden van opnames beluisteren. Hij kost wel zo’n 6.500 US$.

- De Milab SRND 360 is een compacte surround microfoon uit Zweden met drie rechthoekige capsules die zes kanalen produceert. Hij kost zo’n 7.000 euro.

- Soundfield is de oudste en meest bekende fabrikant met alleen surround microfoons en digitale processoren hiervoor in z’n gamma.

- De Brauner ASM5 microfoon (wordt niet meer geproduceerd) en de bijhorende SPL Atmos 5.1 processor/mixer gebruikten de INA 5 opstelling. De Atmos processor laat toe de karakteristieken (omni, cardio...) van de aangesloten microfoons te regelen. Het was een 5 kanaals systeem dat de VM1 capsules gebruikte en zo’n 25.000 euro kostte, incl. de processor. De processor is nog wel te koop, maar wordt dan meestal met losse Brauner Panthera mics of VMA’s geleverd. Losse microfoons geven natuurlijk meer vrijheid qua opstelling.

- De Eigenmike is al even bijzonder als z’n naam: Elke kogelvormige Eigenmike heeft niet minder dan 32 capsules en een digitale processor. Een aantal van deze microfoons kan in een array geplaatst worden voor zeer uitgebreide surround opname mogelijkheden. De output van de array is een firewire aansluiting met 32 kanalen! Deze setup wordt geleverd met het EigenStudio DAW en is Windows-only.

- Het Trinnov 5.1 SRP concept is mogelijk de "Rolls Royce" van de surround microfoons. Het is uitgerust met niet minder dan acht omni DPA 4006 microfoons in een ongewone configuratie en een bijbehorende digitale processor.

- En eigenlijk hoort in dit rijtje ook de Zoom H2n recorder thuis, die met z’n vijf ingebouwde mics en vier kanalen ook kan dienen voor surround opnames. Hij maakt qua kwaliteit ook de onderkant van het gamma uit, maar kost nog geen 200 euro en vergeleken met z’n wat meer professionele broertjes is dat heel goedkoop. Voor de Zoom H2N zijn er de gratis surround plugins H2ZOO (voor Windows) en B2X (voor Mac OSX).

- Naast bovenstaande professionele microfoons zijn er nog camera 5.1 mics van o.a. Canon en Sony, in prijs variërend van zo’n 200 tot 1.200 euro.

Je kan ook de mics die je al hebt gebruiken. Je hebt er zelfs niet eens vier gelijke nodig, maar het wordt wel heel wat complexer. Meer hierover in surround microfoon opstellingen.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0