Homepagina > © GoedGeluid.be > FAQ > T > Thunderbolt - Lightpeak

Thunderbolt - Lightpeak

maandag 24 oktober 2011, door wim

Lightpeak is de codenaam van een door Intel ontwikkelde seriële bus die initieel optisch zou worden en snelheden tot 100 gbits per seconde bood. Tijdens de ontwikkeling bleek een tussenvorm die elektrisch werkt en "maar" 10,8 gbits per seconde aan snelheid bood, een mooie tussenoplossing. Op de optische variant zullen we nog enkele jaren moeten wachten en eigenlijk is er op dit moment geen enkele applicatie die dergelijke snelheden nodig heeft, ook niet in de video wereld.

En deze vorm van Lightpeak wordt door Apple gecommercialiseerd sinds 2011 onder de naam "Thunderbolt". En in juli 2012 heeft Lenovo de Thinkpad T430s en de L530 uitgerust met een Thunderbolt-interface.

Thunderbolt in cijfers

- Totale throughput: 2 x 10,8 Gbps (data) tegelijk, elke stream in één richting + 2 x 10,8 Gbps (Displayport) beide streams in dezelfde richting = 43,2 Gbps totaal, waarvan 21,6 tegelijk gebruikt kan worden, waarvan 10,8 per toestel.
- Maximum kabel lengte: 30 m, maar doordat er een stukje elektronica in de kabel zit, wordt dit sterk beïnvloed door het ontwerp.

De Thunderbolt bus is snel genoeg om allerlei signalen in de computer, waaronder het beeld, het lezen of schrijven naar schijf, audio en video allemaal tegelijk over één kabel te sturen zonder dat deze mekaar in de weg gaan zitten.

Voor audio en video zou dat moeten betekenen dat dropouts, gekraak en gespetter voorgoed verleden tijd zijn.

De norm die gebruikt wordt om het beeld van je computer via de Thunderbolt kabel naar het scherm te sturen heet DisplayPort. En er zijn al een ruim aantal schermen met een DisplayPort aansluiting in de handel, want Apple hanteert al enkele jaren deze norm. Maar even goed kan een HDMI verbinding binnen DisplayPort lopen. Dat is al sinds de DisplayPort standaard voorgesteld werd in 2006 aanwezig. DisplayPort ondersteunt een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels bij 30 bits kleurdiepte per pixel aan een verversingsfrequentie van 60 Hz maximaal. Dat is voor enkele jaren ruim voldoende om zelfs professioneel de hoogste resolutie Retina displays aan te sturen.

En er zijn allerlei verloopkabels, zoals Thunderbolt naar DVI, TB naar Firewire, TB naar Gbit Ethernet te koop. Dat zorgt er voor dat je makkelijk bestaande hardware kan blijven gebruiken. En daarnaast zitten er allerlei docks en andere apparaten in de pipeline.

Een eerste audio interface met Thunderbolt is er ook al, zei het dat de TB interface optioneel is naast Firewire: De Universal Audio Apollo. En zowel zwaargewicht Avid als Apogee hebben TB audio interfaces. En Motu stapt met z’n nieuwste HDX-SDI TB interface zelfs in de video markt.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0