Homepagina > © GoedGeluid.be > FAQ > T > Transformator (TRAFO)

Transformator (TRAFO)

vrijdag 7 augustus 2009, door wim

Een transformator is een geheel van twee of meer gekoppelde wikkelingen (spoelen) koperdraad.

Principe van een transformator {GIF}

Er zijn drie grote groepen:

- Scheidingstransformators

Scheidingstransformators worden gebruikt om twee systemen elektrisch van mekaar te isoleren. In de audio wereld gebruikt men ze vaak om aardingslussen te vermijden. Aardingslussen veroorzaken brom en ze kunnen zorgen voor lekstromen op de metalen kast van een mixtafel, microfoon of versterker. Die lekstromen zijn niet alleen onaangenaam, ze kunnen ook gevaarlijk zijn. Een scheidingstransformator is meestal symmetrisch: als er aan één kant 230 V in gaat, komt er aan de andere kant ook weer 230 V uit.

C-kern transformator {JPEG}

- Voedingstransformators

Voedingstransformators leveren de spanning waarop elektronische apparaten werken. Ze transformeren de 230 V uit het elektricteitsnet naar een veilige laagspanning, bv. 12 V.

toroïdale voedingstransformator {JPEG}

voedingstransformator {JPEG}

- Signaal transformators

Signaal transformators brengen signalen (laag- of hoogfrequente wisselspanning) op een ander niveau. Voor wat audio betreft, vind je ze in microfoons, preamps, mixers, maar ook wel eens in compressors. Een groot voordeel ten opzichte van elektronische omzetting is dat ze elektrisch isoleren. En dat voorkomt wel eens bromproblemen. Een nadeel is dan weer dat ze het geluid dat er door passeert ook kleuren, maar dat hoeft niet slecht te zijn.

Beyer audio transformator

Een belangrijke groep hierin zijn de "100 V omroep transformatoren". Deze zorgen er voor dat het signaal van een eindversterker naar een hogere spanning en een lagere stroom omgezet worden. Daardoor kan men dan zonder al te veel verlies heel lange draden naar de luidspreker trekken. Dat wordt vooral gebruikt bij omroepsystemen voor openlucht evenementen.

100 V lijntransformator {JPEG}

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0