Homepagina > © GoedGeluid.be > FAQ > U > USB

USB

zondag 2 mei 2010, door wim

De USB bus van een computer is één van de manieren om allerlei randapparatuur aan te sluiten. Dit kan variëren van muizen over printers en toetsenborden tot audio interfaces.

USB is oorspronkelijk bedacht door Intel. Deze variant, USB 1.0 is echter nooit op de markt gekomen, omdat Intel gehoopt had hier licenties voor te verkopen. Omdat de hardware fabrikanten geen zin hadden licenties te betalen aan Intel, hebben ze een consortium gevormd dat de Intel specificatie kopieerde zonder Intel’s intellectuele eigendom te schaden. Deze norm staat bekend als USB 1.1

Algemeen: USB-kabels mogen maximaal 5 meter lang zijn. USB 2.0 levert maximaal 500 mA (bij 5 V), wat zo’n 2,5 Watt oplevert.

USB 1.1

Basis snelheid is 12 Mbit/sec, waarvan 6 Mbit in één richting. Er is een lagere snelheid van 1,5 Mbit/sec voor eenvoudige toepassingen die geen hoge snelheid nodig hebben, zoals muizen.

USB 2.0

Basis snelheid is 480 Mbit/sec, waarvan 240 Mbit in één richting. Ook de lagere snelheden van USB 1.1 blijven ter beschikking.

USB 3

4,8 Gbit/s (super speed; 2009), stekker met extra aansluitingen om de hoge snelheid te kunnen halen. De extra aansluitingen zijn zodanig in de stekker verwerkt, dat ook oudere stekkers nog passen. De USB 3.0-kabel heeft 10 aders in plaats van 4 bij USB 2 en voorgaande.

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0