Homepagina > Gear > Monitors > Vintage monitors > Yamaha NS-10

Yamaha NS-10

zaterdag 21 januari 2012, door wim

Deze luidspreker werd ontworpen door Akira Nakamura (die ook de fameuze NS-1000 met beryllium tweeter ontwierp) en door Yamaha geïntroduceerd in 1977. De productie werd definitief gestopt in 2001 en ook Akira Nakamura ging op rust in 2006.

De Yamaha NS-10 is één van de monitors die het tot "standaard" gemaakt hebben. Ze waren eigenlijk door Yamaha niet ontworpen als studio monitor. Toen ze ontworpen werden was er nog geen sprake van Nearfield monitors.

één van de eersten die de NS-10M in de studio brachten, was Bob Clearmountain, een beroemd Amerikaans producer. Maar hij vond ze wel een beetje te agressief in het hoog en hij hing papieren zakdoekjes voor de tweeters.

Wat opvallend is, is dat vrijwel niemand een absolute fan is van de NS-10 en tegelijk dat niemand deze monitors echt slecht vindt, terwijl wel iedereen in audio land ze kent. En iedereen wil er ook wel mee werken, zij het zelden als eerste keus als er een alternatief kan gevonden worden.

Alleen al de broadcast sector kocht zo’n 200.000 NS-10’s. En je kan ’m nog steeds op eBay vinden, aan vaak belachelijk hoge prijzen. Weet dan wel dat de ophanging van de woofer stijver wordt met de jaren, wat zeker invloed heeft op de laagweergave. En sommige exemplaren hebben ook geen witte woofer, maar een vergeelde.

Versies

- NS-10M: De originele huiskamer luidspreker. Bedoeld voor verticale opstelling en met een klassiek front in textiel. De aansluitingen zijn van het knullige "druk en steek" type en je krijgt er zeker geen dikke luisprekerdraad in. Afwerking in zwartgelakt essenfineer, met een witte woofer wat zeer strak oogt. Zeer doortastend in de hoogweergave en strak in het laag. Maar het is vooral de goede impuls weergave, door het lage gewicht van de conussen, die opvalt.

Yamaha NS-10M

- NS-10 Studio (1987): Het duurde bijna 10 jaar voor Yamaha het potentieel van deze luidspreker wilde inzien en ze de opvolger van de NS10M uitbrachten. De NS10M Studio was bedoeld om horizontaal of verticaal te gebruiken. Het logootje op het front is draaibaar. De aansluitingen zijn horizontaal georiënteerd. Hij krijgt ineens een nieuw scheidingsfilter en een vilten ring rond de tweeter, om de agressieve randjes van de hoogweergave te verminderen. Ook de aansluitingen zijn meteen van een professioneel niveau: er kunnen banaanstekkers of dikkere kabel mee gebruikt worden.

Yamaha NS-10M Studio

- NS-10M Pro (1992): gelijk aan de Studio, maar met een grille voor de tweeter en een textiel front, verticale oriëntatie.

Yamaha NS-10M Pro

- NS-10M X (1993): een magnetisch afgeschermde Studio met een licht gewijzigde tweeter, zonder vilten ring of grille en met een gewoon textiel front. Minder agressief in ’t hoog dan de NS-10M of de Studio.

- NS-10M C: gelijk aan de Studio maar met een grille ipv textiel als front.

- NS-10T: Een voor de huiskamer bedoelde opvolger van de NS-10M, met het verbeterde scheidingsfilter filter van de Studio, een andere woofer en tweeter en houtfineer als afwerking.

Yamaha NS-10 T

Commerciële afgeleiden

- NS-10MT: dit zou volgens een bron een magnetisch afgeschermde en verticaal georiënteerde Studio zijn, maar basreflex en met symmetrisch gemonteerde drivers. Volgens een andere bron is het een verkleinde (ca. 165 mm hoog bij 130 mm breed en 110 mm diep) versie die alleen in Japan te koop was. Dit laatste lijkt het meest aannemelijke, want ook van de NS-1000 bestond een "micro" versie die alleen in Japan te koop was.

Yamaha NS-10MT

- NS-10MM: miniatuur versie voor gebruik in een 5.1 opstelling.

Yamaha NS-10M M

Technische gegevens NS-10

- Principe: tweeweg, gesloten, scheidingsfrequentie 2 KHz (- 12 dB per oktaaf, overlappend), wanddikte 25 mm
- Kastinhoud: 10,4 l
- Frequentie bereik: 60 tot 20.000 Hz
- Woofer: JA1801, diameter 180 mm, papieren conus, gewicht 3,7 g
- Tweeter: JA0518A, met hars geïmpregneerde zachte textiel dome, diameter 35 mm, gewicht 0,6 g
- Impedantie: 8 Ohm
- Aanbevolen vermogen: 60 tot 120 W
- Rendement bij 1W op 1 m: 90 dB
- Afmetingen: 199 mm diep, 382 mm breed en 215 mm hoog
- Gewicht: ca. 7 Kg

Philip & Julias Newell en Dr. Keith Holland van de universiteit van Southampton publiceerden in 2001 dit Testverslag in opdracht van Sound On Sound.

Bijlagen

1 Bericht

Dit artikel beantwoorden

SPIP | | Overzicht van de site | De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0